Društvo

Lov na meteorite

Lov na meteorite – naziv je predavanja zaljubljenika u astronomiju Bratislava Ćurčića, a koji će u sredu, 14. septembra od 20h u amfiteatru Prirodno -matematičkog fakulteta u Nišu prikazati svim zainteresovanim Nišlijama kako izgleda lov na kosmičko kamenje i uopšte astronomski život u Australiji. Predavanje organizuje astronomsko društvo „Alfa“, a ulaz je slobodan.

 Nišlija, Bratislav Ćurčić, diplomirani inženjer elektronike, koji već 30 godina živi u Australiji i koji se amaterski bavi astronomijom provešće posetioce kroz Australiju koju je upoznao tokom lova na meteorite u okviru dvonedeljne ekspedicije na ovom kontinentu. Kako kaže, u australijskom eksperimentalnom putovanju 2008. i 2014. godine je „prepešačio“ 12.000 kilometara.

„Iako se proučavanjem objekata i pojava izvan Zemlje i njene atmosfere bavim iz hobija, astronomski staž mi je mnogo duži nego staž kao inženjer elektronike. S obzirom na to da živim i radim u Australiji, rešio sam sa prijateljima da idemo u lov na meteorite a koji su tamo pali. Da bi došli do njih morate da se suočite sa pravim „slikama“ Australije. To su nepristupačne, surove, nenastanjene, bezvodne i besplodne lokacije i oko 2 i po hiljade kilometara od Melburna gde živim, ali su isto tako fascinantne, prelepe i beskrajno zanimljive“, kaže Bratislav Ćurčić.

Iako Bratislav godinama istražuje zvezdano nebo, nebeska tela i planete, galaskije i vasione, strast prema meteoritima, kako kaže, ne jenjava.

mugshot„Traženje meteorita je mnogo lakše u Australiji, nego u evropskim zemljama, jer se tzv. Australijsko zadnje dvorište, odnosno jedna velika i fascinantna pustinja, poslednjih 600 miliona godina nije menjalo. Nije bilo velikih tektonskih poremećaja, tako da su meteoriti ostali na površini zemlje, za razliku od onih u Evropi ili u Srbiji koji su potonuli u zemlju i ne mogu se tako lako pronaći. U našoj zemlji su, koliko znam, pronađena samo četiri meteorita. Ja sam u ekspediciji u Australiji pronašao dvadesetak i svaki put kada vidim to kosmičko kamenje prođu me trnci kroz telo. Naravno prvi koji sam pronašao mi je ostavio jak utisak, ali i svaki sledeći“, priča nam Bratislav Ćurčić.

Podsetimo, meteoriti predstavljaju kosmičko kamenje koje je “preživelo” prolazak kroz zemljinu atmosferu i palo na površinu Zemlje. Pre nego što uđe u atmosferu, telo se naziva meteoroid.

Samo veći meteoroidi mogu da dospeju do površine, a da ne sagore potpuno. Oko 60 posto meteorita su stenovitog sastava, a ostatak su gvozdeni meteoriti. Oni, sami za sebe, predstavljaju veliku i zanimljivu oblast proučavanja, kaže zaljubljenik u astronomiju i dodaje da potraga za meteoritima pruža neverovatno iskustvo.

„Neverovatan je osećaj kada u rukama držite komad meteorita, jer je iz drugog, kosmičkog sveta i koji je kosmičkom brzinom od minimalno 11 kilometara u sekundi uleteo u zemljinu atmosferu, a prosek je 50 kilometara u sekundi. To je ogromna energija…“, sa žarom objašnjava Ćurčić.

IntoNullarbor

U drugoj ekspidiciji 2014. godine je bilo, kako kaže, nepredviđenih okolnosti iako se istraživački tim detaljno i dugo pripremao za putovanje i odabrao suvi deo godine za putovanje. To je između ostalog zahtevalo da tim „lovaca na meteorite“ sa sobom nose i po 50 litara vode, kaže Ćurčić.

„Temeprature vazduha su tada tokom dana bile od 40 do 45 stepeni i mislili smo da smo spremni za dobro isplaniranu desetodnevnu ekspediciju. Međutim, posle četvrtog dana je pala kiša i koja je padala i padala celu noć i celi dan i morali smo da odustanemo od lova na meteorite. Spakovali smo blatnjave stvari u džipove, međutim ni prekid ekspedicije nije bio lak. Zaglavili smo se nekoliko puta u blatu, iscepali mnogo auto guma i to je bila jedna prava avantura koju ću dugo pamtiti. Pravilo takvih ekspedicija je da ne krećete na put bez dva automobila i bez satelitskog uređaja preko kojeg u slučaju životne opasnosti možete da pozovete spasilačke ekipe. Ipak, naša ekspedicija je kasnije nastavila i „ulovila“ meteorite”, priča nam Ćurčić.

StumpyTail

Stumpy Tail

Australija je svakako vredna pažnje istraživanja i to ne samo u astronomskom smislu, ističe naš sagovornik, astronom Bratislav Ćurčić.

„Tamo nisu sve životinje onakve kako ih prikazuju na medijima. Ima otrovnih zmija i paukova i velikih ajkula i krokodila odnosno najvećih na svetu ali niste u prilici tako lako da ih sretnete. Recimo australijske muve su toliko velike i dosadne da morate da nosite zaštita odela. I biljne vrste vas ostavljaju bez daha jer opstaju u surovim uslovima i jednostavno takvih na evrposkom kontinentu pa su zato i nama interesantne za istraživanja“, kaže astronom Bratislav Ćurčić.

UluruUluru

Svi oni koji žele da čuju više detalja o „lovu“ na meteorite, ali i o životu u Australiji mogu da čuju predavanje Bratislava Ćurčića u sredu, 14. septembra od 20h u amfiteatru Prirodno – matematičkog fakulteta u Nišu. Pripremio je mnogo fotografija kojima će, kako kaže, uzduž i popreko dočarati Australiju iz astronomskog ugla.

0WilpenaPound

Wilpena Pound 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com