Društvo

Proveri IQ, pa ga nadogradi!

Često se pitate koliki vam je zaista IQ, retki se odluče da to i provere ali je danas ovo testiranje dostupnije nego radnijih godina. Bitno je da znate da IQ može da se nadogradi, nažu stručnjaci.

Centar za psihoterapiju „Anima plus“ iz Niša prvi put organizuje rešavanje testova inteligencije.

Test se sastoji od 36 pitanja koje trebate uraditi za 45 minuta. Vaše odgovore analiziraju psiholog Tatjana Cvetković i pedagog Marija Ranđelović.

Screenshot 8Naša intelektualna ili racionalna inteligencija jeste sposobnost koja nam pomaže da rešavamo logičke i strategijske probleme. Američki psiholog Dejvid Veksler, definiše inteligenciju na sledeći nacin: “Inteligencija je agregat, ili globalna sposobnost osobe da deluje svrsishodno, da misli i postupa racionalno i da se uspešno snalazi u svom okruženju”, kaže Tatjana Cvetković iz Centra Anima plus.

Koeficijent IQ od 90 do 110 je prosečan.

Dugo se verovalo da se na IQ ne može uticati. Studija”Welcome Trust”, Centra za istraživanje mozga, potvrdila je da se IQ tokom života može povećati ili smanjiti. Grupa od 33 đaka od 12 do 16 godina testirana je 2004.godine, a zatim je re-testirana 4 godine kasnije, i utvđeno je da je koeficijent kod nekih varirao i do 20 jedinica.

“Sredinom 1990-ih, Danijel Goleman popularizovao je istraživanja mnogih psihologa i neuropsihijatara, koja pokazuju da je EQ (emocionalna inteligencija) isto tako važna.

Screenshot 7EQ nas čini svesnim vlastitih, ali i tuđih emocija. Ona nam omogućava da saosećamo sa drugima, da na odgovarajući način reagujemo na bol i zadovoljstvo. Ono što bi ovde istakla, jeste da Goleman naglašava važnost Emocionalne inteligencije kao preduslova za korišćenje logičke inteligencije. Dakle, ako su oštećeni delovi mozga kojima osećamo, naše ce razmišljanje biti manje izoštreno”, ističe Cvetković.

Prema tome, pitanje glasi: Ako se nasa struktura mozga moze menjati tokom zivota, moze li se i nas IQ popraviti?

Posebno, moze li se nasa sposobnost logickog, zdravog rasudjivanja popraviti , ukoliko na pravi nacin pristupamo resavanju emocionalnih problema i razvijamo emocionalnu inteligenciju?

Testiranje se obavlja svake subote od 11 sati u Centru Anima plus u Tržnom centru Zona I, ili se prijavite na telefon 060 734 9000.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com