Društvo

Pehari i medalje za najuspešnije učenike na šahovskom turniru

Tradicionalni turnir u šahu okupio je oko 40 učenika osnovnih i srednjih škola održan je u OŠ „Kralj Petar Prvi“. Turnir je, povodom obeležavanja Dana mladih grada Niša, četvrti put organizovao Šahovski savez Nišavskog okruga u saradnji sa Kancelarijom za mlade Gradske opštine Palilula.

40 dečaka i devojčica, predškolskog i školskog uzrasta igralo je šah se po švajcarskom sistemu u 7 kola, sa tempom igreu 7 kola, sa tempom igre od 15 minuta po igraču za partiju. Prvu partiju sa malim šahistima odigrao je predsednik opštine Palilula, Aleksandar Ždrale.

DECA

                                                                                                                                     Foto: D. Vidojković

Gradska opština Palilula u Akcionom programu razvoja usvojila je definiciju Organizacije Ujedinjenih Nacija, koju primenjuje u svom radu, da su mladi najisplativija dugoročna investicija i predstavljaju budućnost svakog društva. Zbog toga su projekte aktivnosti opštine usmerene na promociju razvoja sporta u obrazovnim ustanovama i promene načina ponašanja i shvatanja svakog pojedinca-posebno mladih. Promovišu najbolje mlade talentovane učenike i studente i zastupljeni su u godišnjem kalendaru opštine Palilula.

„Opština Palilula brine o mladima, a posebno o deci. Kvalitetno provođenje slobodnog vremena je jedan od najvažnijih činilaca u oblikovanju društvene svesti svih mladih ljudi i nama je zadovoljstvo što je veliki odziv učenika za ovaj turnir“, istakla je predsednica Skupštine GO Palilula, Adriana Anastasov.

Dan mladih u Nišu ustanovljen je odlukom Skupštine Grada 2011.godine. Mladi gradske opštine Palilula, okupljeni oko Kancelarije za mlade, promovišu i druge sadržaje koji su od interesa i potrebe ove populacije.

Centralna manifestacija predviđena je za 1. septembar na Trgu kralja Milana kada će se mladima raznim radionicama predstaviti omladinske organizacije i udruženja, kaže koordinator Kancelarije za mlade Grada Niša, Stevan Živković.

„Šah je sport koji nije mnogo zastupljen u medijima i zato je Kanclearija za mlade stavila akcenat na promociju ovog sporta među mladima, jer je bitan za razvoj deteta kao i ostali timski sportovi. Kancelarija će i dalje sarađivati sa Šahovskim savezom, kao i sa svim organizacijama i institucijama koje vode brigu o mladima“, kaže koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Palilula, Ivana Jović.

DECAAAAAAAAAAAAA

                                                                                                                             Foto: D. Vidojković

„Šah je važan za mentalni razvoj, za koncentraciju, razvoj sposobnosti, razmišljanja i donošenja odluka, a ovakvi turniri su jedna vrsta provere“, kaže predsednik Šahovskog saveza, Igor Lukić.

Pobednici, najuspešniji dečak i devojčica, u svim starosnim grupama dobili su pehare organizatora u trajno vlasništvo. Medalje su dobili po troje prvoplasiranih u svim grupama, u obe konkurencije, kao i tri najbolja predškolca i učenika škole domaćina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com