Društvo

Besplatne IT obuke za mlade u Nišu

20 mladih Nišlija dobiće priliku da se pet meseci besplatno edukuje i stekne praktično znanje u privatnim domaćim i stranim kompanijama za rad u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, najavili su predstavnici NiCAT klastera koji će realizovati projekat “ IT – šansa za sve”. Konkurs za IT klaster akademiju je otvoren do 10. septembra, a kandidati koji imaju iskustva u IT sektoru, nezaposleni su i imaju svoj lap top mogu se prijaviti preko sajta NiCat klastera.

Projekat IKT Klaster Akedemija “IT — šansa za sve” omogućuje mladim ljudima koji imaju tehničko predznanje da kroz petomesečnu obuku dobiju potrebna znanja i veštine za rad u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Akademija je namanjena svima onima koji imaju predznanje iz ove oblasti, koji su nezapolseni i imaju svoj lap top. Glavna dobit je što je program obuke potpuno usklađen sa potrebama kompanija iz IKT sektora i uključuje stručne prakse u firmama iz NiCAT klastera. Stečena znanja i veštine polaznici će iskoristiti za pronalaženje kreativnih, perspektivnih i solidno plaćenih poslova u IKT sektoru, za koji su trenutno najtraženiji kadrovi na tržištu rada. Predavači će biti iskusni praktičari sa višegodišnjim iskustvom u ovom sektoru, kao i profesori niškog Univerziteta, a praksu će voditi iskusni mentori iz privatnog sektora”, kaže menadžer NiCat klastera, Goran Mladenović.

Slična obuka realizovana je i pre dve godine , kada se za projekat “Tvoja karijera u tvojim rukama” prijavilo 140 kandidata. Od njih je 60 prošlo intervju i testiranja, od kojih je 24 ostalo na IT akademiji da se i dalje edukuje, a 18 zaposlilio u IT kompanijama. Na ovogodišnjem konkursu priliku da postanu “software developer” dobiće 20 mladih ljudi, a zavisno od postignutih rezultata na IT akadmiji postoji mogućnost i da se zaposle.

“Postoji veliki jaz između praktičnog i teorijskog znanja koji mladi ljudi stiču formalnim ili neformalnim obrazovanjem. Nama će mnogo značiti što će odabrani kandidati posle završene obuke odmah biti spremni da rade I moći da odgovore potrebama tržišta rada”, kaže potencijalni poslodavac, Veljko Radovanović, direktor kompanije “Logik poslovna rešenja”.

NiCat postoji od 2011. godine i jedan je od šest vodećih klastera u Srbiji. Okuplja 30 uspešnih firmi koje rade u IKT sektoru, elektro i elektro-mašinskoj industriji, kao i obrazovne ustanove i institucije za podršku biznisu. Vizija NiCat-a je da bude nosilac pozitivnih promena u region i, da kroz svoj uspeh, motivišu mlade da svoju budućnost grade u Nišu, kako bi postao centar razvoja naprednih tehnologija na Balkanu.

ljudiKako ova edukacija treba da pomogne kandidatima da se brže uklope u firme i napreduju do pozicija srednjeg i višeg nivoa, realizaciji projekta “IT – šansa za sve” priključila se i Kancelarija za mlade Grada Niša.

“Kancelarija za mlade je sa NiCat-om sarađivao i na prošlom projektu jer pruža šansu mladim ljudima da se brže zaposle, tako da će se obuka odvijati u prostorijama Kancelarije pri Omladinskom klubu”, kaže šef Kancelarije za mlade Grada Niša, Stevan Živković.

Tim projekta “IT – šansa za sve” naglašavaju da su visoke tehnologije generator privrede i da trenutno u svetu nedostaje oko stotinu hiljada stručnjaka iz ove oblasti, a da će do 2020. godine u IT sektoru biti otvoreno million radnih mesta.

U Srbiji je IT industrija zaradila 280 mil EUR od izvoza, što je bilo više nego Fiat i Železara zajedno. Srpska industrija softvera na svetskim listama je između 30. i 50. mesta. Odmah bi moglo da se zaposli 30.000 IT stručnjaka koji bi imali platu najmanje dvostruko veću od prosečne u privredi.

Projekat podržava Grad Niš, a finansira Razvojna agencija Srbije i nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ za razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

logo

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com