Društvo

Novim Prostornim planom Srbije ujednačen regionalni razvoj

Zaokruživanje funkcionalinih regiona i realizacija kapitalnih projekata u oblasti izgradnje transportne, vodoprivredne i energetske infrastrukture i telekomunikacija, prioriteti su Programa implementacije Prostornog plana Srbije za naredne četiri godine, a koji je javno predstavljen u Nišavskom upravnom okrugu.

Jedan od osnovnih ciljeva nacionalnog prostornog plana, prema rečima Đorđa Milića, pomoćnika ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je uravnotežen regionalni razvoj, a u toku je drugi, petogodišnji period implementacije. To znači da Niš ima značajno mesto u primeni Prostornog plana za naredne četiri godine.

250px Nisava in Serbia.svgPredstavljajući Program implementacije Prostornog plana Srbije za period od 2016. do 2020. godine, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Đorđe Milić je rekao da reč o najvažnijem planskom dokumentu i da je prva petogodišnja faza implementacije uspešno završena.

„Pokrenuli smo aktivnosti na izradi planske dokumentacije kao i drugih aktivnosti u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji da bi se realizovao Koridor od Niša prema Prištini i u nastavku od Prištine prema Jadranskom moru. Time će grad Niš imati najbržu vezu i izlaz na tri mora Crno, Egejsko i Jadransko more“, kaže Đorđe Milić iz Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Namera zakonodavca je da se na planski način uradi dekoncentracija i decentralizacija, pa je u praksi doneto i devet regionalnih prostornih planova.

aleksnadar cvetkovic„Na ovoj javnoj prezentaciji podsetili smo resorno ministarstvo da Prostornim planom Srbije treba raditi na policentričnom razvoju, odnosno obuhvatiti ne samo velike gradove, nego i manja mesta u Nišavskom okrugu, kao što su Prokuplje, Babušnica, Kladovo“, kaže načelnik Nišavskog upravnog okruga, Aleksandar Cvetković.

Stručnoj javnosti u Nišu su predstavljeni su i svi kapitalni projekti i mogući izvori finansiranja, jer su ispunjeni svi uslovi u pogledu makro-ekonomske stabilnosti.

Javnu prezentaciji Programa implementacije Prostornog plana Republike Srbije za period od 2016. do 2020. je organizovao Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, a prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu životne sredine i Zavoda za zaštitu spomenika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com