Društvo

Problem bezbednosti mladih je posledica (VIDEO)

Forum sa temom „Bezbednosna kultura mladih“ održan je danas u niškom Media i reform centru. Učestvovali su predstavnici grada i mladi ljudi, svi mi moramo da usaglasimo stavove kako bi se precizirale smernice u kome pravcu treba da se radi.

Bezbednost mladih, oslanjajući se na istraživanje iz 2014. i 2015. je na jako lošem nivou, pre svega mladi su socijalno nebezbedni, što bi značilo da su socijalno ugroženi – koji je jedan od ključnih problema”, kaže gradski većnik Milan Pešić.

Grad Niš za bezbednost mladih može da ponudi samo rad na preventivi.

Grad može samo preventivno da deluje, da edukuje. Od septemba ćemo angažovati vršnjačke edukatore koji će pomagati vršnjacima. Grad isključivo deluje kao preventiva ali neki drugi organi deluju konkretno”, dodaje Pešić.

Sa idejom „Bolje društvo gradimo svi, za bezbednu zajednicu odgovoran si i ti“, organizatori foruma želeli su da istaknu važnost sigurnosti predstavljajući pri tom izazove mladih u 21. veku.

13618097 10201889974687133 1110817981 nMediji kada govore o mladima najčešće pričaju o lošim stvarima. Mi smo kao društvo kroz medije plasirali nasilje umesto pravičnosti i normi kojih se trebaju pridržavati mladi ljudi. Niš je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je razvio strategiju bezbednosti mladih. Ta strategija jeste dobra, međutim ta strategija mora da se redovno ažurira”, kaže za Niške Vesti Stefan Milovanović, pripadnik Žandarmerije i master student komunikologije Filozofskog fakulteta u Nišu.

Da treba strategiju inovirati slažu se i predstavnici grada.

“Treba nam nova strategija za mlade, koja će sadržati one stvari koje su bitne za bezbednost građana. Mora da postoji radna grupa koja će pratiti i raditi sa svim akterima omladinske politike. Imamo puno mladih koji su neinformisani, onih koji ne znaju gde bi bilo dobro da se kreću i kako da se zaštite”, rekao je Milan Pešić, gradski većnik za omladinu i sport.

Marjan Cvetković, član Radne grupe za bezbednost mladih Grada Niša dodaje da će rezulat biti bolji ako se svi udruže oko istog pitanja.

“Problem bezbednosti je posledica i uzrok je na više strana, počev od obrazovnog sistema i ekonomske situacije a misim da i mediji treba da uzmu značajnu ulogu u promociji bitnih stvari. Probelm bezbednosti mladih je sistemski i moramo svi da se udružimo i damo doprinos. Mladi ljudi treba da ukažu na probleme i predlože rešenja, edukacija je dobra stvar ali nije samo to rešenje”, kaže za Niške Vesti Cvetković

Posao i zdravi stilovi života skloniće mlade sa ulice, uveren je on.

Nezadovoljstvo mnogim stvarima omladinu povlači na ulicu i dolazi do sukoba, vršnjačko nasilje je u porastu. Mlade moramo da uposlimo, ili uključimo u sport koji mora da bude dostupniji kao i zdravi stilovi života, škola mora da ih uči kako da postavljaju ciljeve”, završava Cvetković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com