Politika

Nije bilo kvoruma za formiranje gradske vlasti, čeka se Beograd

Konstitutivna sednica gradske skupštine nije održana jer nije bilo kvoruma. Na sednicu nije došao ni jedan odbornik aktuelne vladajuće većine – Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i njihovih koalicionih partnera. Kako su rekli u ovim partijama, njihovi odbornici nisu došli na konstitutuvnu sednicu jer nije bilo političkog dogovora, kao i da se čeka formiranje republičke vlasti.

“SNS nije završila konsultacije oko formiranja nove gradske vlasti u Nišu. Smatramo da je četvorogodišnji mandat jako važan i da se posao ne može završiti preko noći niti za vreme koje smo imali do sada, tako da je odluka bila da se održi nova konstitutivna sednica na kojoj će biti formirani svi potrebni organi”, rekao je aktuelni gradonačlnik Niša Zoran Perišić.

Ipak, on nije precizirao sa kim bi SNS mogao da formira vladajuću većinu, iako je istakao da smatra da je u dosadašnjem mandatu sa SPS-om vlast bila uspešna.

“Pregovara se sa svima koji prihvataju program SNS-a”, rekao je.Perisic i Mile

On uverava da ne postoji prekid u funkcionisanju vlasti, a evidentno je i da će postojatii kontinuitet u vlasti jer su naprednjaci osvojili najviše glasova, dodaje.

“Nije bilo predloga za izbor novog predsednika skupštine i u SPS-u smo odlučili da ne prisustvujemo sednici. Nema političkog dogovora, a tako je bilo i pre 4 godine. Logično je i normalno da se vlast na nivou republike preslika i na gradski parlament”, rekao je aktuelni predsednik SG Mile Ilić koji je i zakazao konstitutivnu sednicu.

Na zakazano zasedanje parlamenta došlo je svega 20 odbornika. Opozicione stranke smatraju da je sramno što odbornici vladajuće većine nisu ispunili svoju dužnost, kao i da ovo potvrđuje da zavise od svojih centrala iz Beograda.

“Kada na sednicu ne dođe onaj ko je i zakazao, to je neozbiljno i neodgovorno prema građanima”, rekao je šef odborničke grupe radikala Bojan Krstić.

U DSS-u smatraju da je ovo pokazatelj kako će ubuduće funkcionisati gradski parlament, dok su u pokretu Dveri pozvali naprednjake da podele funkcije što pre.
Vladimir Domazet iz Demokratske stranke, inače najstariji odbornik koji je i predsedavao i utvrdio da nema kvoruma za održavanje sednice, kaže da odlaganje konstituisanja gradske vlasti nije dobar znak.

poluprazna SG“Očigledno se čeka Beograd, neka Nišlije same ocene ovakav postupak stranaka koje su dobile najviše mandata”, rekao je Domazet.

U pokretu “Dosta je bilo” slažu se da je ovakav postupak neozbiljan i naglašavaju da svaki odbornik ima pravo ali i obavezu da prisustvuje sednicama.
Šef odborničke grupe SDS-a Dragoslav Ćirković kaže da Niš odavno nema glavu, jer je ona u Beogradu.

“Ovde nema ljudi koji mogu da odlučuju o sudbini Niša”, istaklao je.

Istog su stava i u Narodnom pokretu Srbije.

“Građani Niša glasali su za Vučića, a ne za Perišića. Funkcionisanje gradskog parlamenta se urušava”, rekao je lider pokreta Branislav Jovanović.

Nova konstitutivna sednica gradskog parlamenta trebalo bi da bude zakazana do kraja juna, kada je i krajnji rok da se održi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com