Društvo

Vladika Jovan odlazi iz Niša

Sveti arhijerejski sabor na zasedanju razmatrao situaciju u Niškoj eparhiji. Moguće da će ubuduće boraviti u Šapcu kod episkopa Lavrentija

EPISKOP Jovan (Purić) više neće biti na čelu Niške eparhije. Sveti arhijerejski sabor koji zaseda u Beogradu vladici je danas otvoreno stavio do znanja da ne računa na povratak u staru eparhiju. Formalna odluka o tome biće doneta u završnici zasedanja Sabora. Ovom arhijereju nije dodeljeno ni buduće mesto boravka, već mu je sugerisano da se nastani u nekom od manastira.

U ovom kontekstu u crkvenim krugovima tumači se i njegova iznenadna poseta Šapcu u sredu uveče. Prema izvorima “Novosti”, cilj njegovog dolaska kod vladike Lavrentija je pokušaj da isposluje dozvolu da se kao njegov pomoćnik nastani u Šabačkoj eparhiji.

Vladika Jovan našao se u situaciji da nema mnogo vrata na koja može da pokuca – prenosi izvor “Novosti” iz vrha SPC. – Male su šanse da se vrati čak i u Ostrog, gde je više godina bio iguman. Vladika Lavrentije prošle godine ga je pozvao da dođe u Šabac, ali se situacija u međuvremenu promenila. Tome su posebno doprinele glasine koje su širili Jovanovi ljudi, da se on sprema da zameni Lavrentija, što nije po volji lokalnim sveštencima.

Vladika Jovan već godinu dana razrešen je upravljanja nad eparhijom u Nišu, kako je saopštila SPC, iz “zdravstvenih razloga”. Prava istina je, međutim, da je došao u sukob sa uticajnim niškim sveštenicima i taj duel – izgubio.

Sabor je završio usvajanje izveštaja o jednogodišnjem radu eparhija, što je redovna tačka dnevnog reda.

Opširnije na Večernje Novosti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com