Društvo

Vladika niški Jovan pred suspenzijom?

Na prolećnom zasedanju Sabora Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu koji počinje danas, biće reči o smeni niškog vladike Jovana (Purića).

Ukoliko bude razrešen vladika Jovan na Saboru, trebalo bi odmah da bude imenovan i administrator niške eparhije, tu ulogu mesecima već obavlja vladika raško-prizrenski Teodosije.

Niški vladika Jovan je privremeno razrešen do završetka Sabora i konačne odluke. Nesavesno upravljanje crkvenim novcem, kao i optužba da je „nesposoban da upravlja eparhijom” razlozi su za njegovo razrešenje. Pominje se još haotično stanje u niškoj eparhiji do kog je dolazilo jer bi vladika Jovan u jednom danu menjao bitne odluke,  oprečna naređenja sveštenstvu takođe su unosila zabunu, nakon svih dešavanja vladiku je Sinod zamolio da se povuče do konačne odluke na Saboru, koja će uslediti ubrzo.

Mediji su ranije pisali da vladika Jovan ima pozive vladike Lavrentija da su se pridruži Eparhiji šabačkoj. Čula se i vest da mitropolit Amfilohije, u Jovanu vidi kandidata za mesto prvog vladike SPC u južnoameričkoj eparhiji, čije je sedište u Buenos Ajresu.

Molitveni deo prolećnog zasedanja Sabora najvišeg crkvenog tela SPC počeo je u subotu liturgijom u Pećkoj patrijaršiji i prizivom Svetog duha. Vladike, članovi Sabora potom su obišli Dečane. Juče je služena liturgija u Prizrenu i osvećena obnovljena Bogoslovija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com