Društvo

Nišlijka jedina devojka iz Srbije na takmičenju u Veneciji

Petnaestogodišnja Petra Zlatković jedina je devojka iz Srbije koja 13. maja putuje u Veneciju na četvrto evropsko HIPPO prvenstvo u engleskom jeziku. Ona radosno pakuje kofere a roditelji su srećni jer ona na ovo takmičenje ide isključivo svojim zalaganjem.

Petra je učenica osmog razreda Osnovne škole “Dušan Radović” i ne skriva radost jer za samo nekoliko dana putuje u jedan od najlepših gradova Evrope. Kaže prijatno joj je da priča o tome kako je stigla do puta u Italiju.

“Predpostavljam da će tamo biti teško, ali ja baš zbog toga jedva čekam da odem i oprobam se. Nikada pre ovog takmičenja nisam odmeravala svoje znanje engleskog sa boljima od sebe i na tom nivou, osim što za nekoliko dana putujem u Čačak, jer sam prva na Okružnom takmičenju pa me čeka taj put u Čačak. Venecija je nešto mnogo veće i značajnije”, kaže uz osmeh ova mlada Nišlijka.

HIPPO takmičenje će okupiti školarce iz devet evropskih zemalja, na Petrinom novou znanja za mesto u Veneciji borilo se više od 400 učenika iz svih zemalja učesnica. Iz Srbije sa Petrom putuju i tri dečaka iz Beograda, Knjaževca i mesta Čuruga. Za najboljeg u Veneciji u svim starosnim kategorijama  boriće se ukupno 78 đaka iz svih devet zemalja u znanju engleskog jezika. Pisanje, čitanje i razumevanje pročitanog zadaci su ovog takmičenja. Iako Petra već deset godina pohađa časove engleskog jezika, nestrpljivo očekuje da vidi pitanja i zadatke.

Prethodnih nedelja održane su dve runde preliminarnih takmičenja, na kojima je Nišlijka ostvarila zapažene rezultate. Iako Petra ne zna šta je glavna nagrada u Italiji, jednako je srećna što je karta do Veneciji za nju i njenu nastavnicu već kupljena.

“Ne znam koje su i kakve nagrade, čak ne znam da li su uopšte predviđene nagrade. One su najmanje bitne! ”, kaže ravnodušno Petra za Niške Vesti.

Troškove takmičenja pokriva organizator ali je za prevoz do Venecije bilo potrebno izdvojiti sredstva, za koje kaže tata Miomir Zlatković, niko nije bio zainteresovan da pokrije.

“Srećan sam i zadovoljan…jer se sve ovo dešava na njenu inicijativu. Uvek smo joj govorili da ako smatra da joj to znači u životu ona i treba da se potrudi i gura sama. Tako je ona i stigla do puta za Veneciju. Sama svojim trudom i zalaganjem ali i velikom upornošću”, kaže ponosno otac ove mlade Nišlijke.

Drugari ne štrede podršku i svakodnevno pokazuju da su ponosni na drugaricu. Nastavnica sa kojom Petra putuje ponosna je na svoju uspešnu učenicu a na vest da putuje u Italiju, poskakivala je od sreće, otkriva nam Petra.

 Srećno u Italiji!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com