Društvo

Za Radeta je 250 kilometara “ništa” jer je ulov dobar! Niški ribolovci rado dolaze na Srebrno jezero (VIDEO)

Rade Lukić, koji ima blizu sedamdeset godina rado dolazi iz Niša na Srebrno jezero u ribolov, za Niške Vesti kaže, nikada ne dolazi sam. Ovih dana su na obali ovog turističkog bisera još petorica ribara, svi iz Niša. Pokušavaju da obore sopstveni rekord a to je tostolobik od preko 5 kilograma.

Radetu i njegovim drugarima nije daleko da dođu i 250 kilometara od Niša, samo da riba radi, a kažu to ovde ne može da “omane”.

“Ove godine sam na Srebrnom jezeru već četvrti put. Dolazim uvek u društvu Nišlija ribara. Tu su eno kod one vrbe Boban Pavlović, najbolji od nas, eno ga ode da baca varalice Mihajlo Petrović. On ti je kao onaj alas matematičar. Isto je toliko dobar al ne u matematici već u ribolovu”, kaže ovaj raspoloženi niški ribar.

Ribari se uglavnom organizovano na Srebrnom jezeru zadrže tri do četiri dana, za to vreme kažu ulove dosta, više nego na nekim drugim mestima. Na pitanje da li im je bitna kilaža koju odnesu kući ili kvalitet ribe, on raspoloženo odgovara.

“Nama je kvantitet bitan i onda kvalitet i nije puno važan. U ranijem periodu kada smo dolazili pecali smo uglavnom babuške, kad ovde radi pumba aktivan je bucov. Lovimo tostolobik  koji je štetočina, njega ovde izlovljavaju mrežama ljudi iz šumarskog gazdinstva, jer tu ribu spremaju da hrane divlje svinje”, kaže Lukić.

Srebrno jezero; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

Prema njegovim rečima najviše među ribarima iz druguh gradova ima Nišlija ali se tu pojavljuju dosta i Kruševljani. Ribolovce iz drugih “južnih” krajeva kaže ne sreće na ovom jezeru.

“Među Nišlijama se baš primilo Srebrno jezero kao odlično mesto za ribolov. Mi smo ovog puta došli sa četvoro kola”.

Nišlija Rade Lukić, peca na Srebrnom jezeru; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

Tostolobik se najčešće hvata u ovom jezeru, precizan je niški ribar.

“Kada sam prethodni put bio ovde, uhvatili smo 9 jedinki tostolobika, ni jedan nije bio ispod 3,5 kilograma. Bili su i veliki primerci od 5 kilograma ali je to bilo možda pre mesec dana, kada je baš na ovom mestu bilo 46 štapova”, završava Lukić koji već planira naredni dolazak na Srebrno jezero.

Za čitaoce NIških Vesti Rade ima poruku, tj. lekciju koju kaže svi prvo nauče a to je da: Iz ribolova uvek možeš da se vratiš bez ribe, to je prva lekcija i mahom se svi prime na tu lekciju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Niške Vesti (@niskevesti)

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com