Zdravlje

Urađena prva operacija u UKC – u koja smanjuje broj napada kod obolelih od epilepsije

Prvi put u Nišu, na Klinici za neurohirurgiju, urađena je vagusna nervna stimulacija, operacija kojom se smanjuje broj napada kod pacijenata koji boluju od epilepsije. Specifičan aparat ugrađuje se kod kojih se napadi više ne mogu kontrolisati lekovima, saopšteno je na sajtu Univerzitetskog kliničkog centra.

Dva sata trajala je prva vagusna nervna stimulacija urađena u Nišu. Lekarima Klinike za neurohirurgiju, znanje i umeće preneo je kolega iz Beograda, gde se ova operacija radi već nekoliko godina. Cilj intervencije je kontolisati napade kod pacijenata koji boluju od epilepsije, a kod kojih lekovima to više nije moguće postići.

„Drago mi je da smo upseli da proširimo spektar rada Klinike za neurohirurgiju u smislu daljeg napredovanja funkcionalne neurohirurgije. Poenta ove intervencije je da se ugradnjom elektrode koja se plasira na određeni nerv, regulišu talasi koji idu prema mozgu i na taj način obuzdaju učestali epi napadi“, kaže prof. dr Vesna Nikolov, rukovodilac Klinike za neurohirurgiju UKC Niš.

Prema rečima prof.dr Vladimira Baščarevića sa Klinike za neurohirurgiju UKC Srbija, dosadašnje iskustvo je pokazalo da se ovom intevencijom kod 60% pacijenata prepolovi broj epi napada, u trideset odsto slučajeva dolazi do 80% redukcije, dok 10% pacijenata više nema napade.

Foto: UKC Nis

„Sam aparat se kroz levu polovinu vrata, implantira oko pazušne jame, koji kontinuirano daje impulse po određenim modalitetima. Na taj način stimuliše vagus, a vagus preko svojih veza u mozgu na jako kompleksan način, smanjuje epilepsiju kod pacijenta dok kod određenog broja njih bolest i potpuno prestaje“, istakao je prof.dr Baščarević.

Foto: UKC Nis

Italijanski neurohirurg, dr Masimiliano Bišipo, kaže da je zabeležen veliki uspeh sa ovom intervencijom koja se ubraja u minimalno invazivne procedure.

 

Za sada je UKC Niš dobio dva ovakva aparata. Jedan je ugrađen danas, a drugi će biti na jesen. Bitno je napraviti pravi odabir pacijenata kod kojih je indikovana ova procedura, a to će raditi specijalisti neurologije.

„Ovom intervencijom će se u mnogome poboljšati kvalitet života pacijenata sa epilepsijom. Neki od njih su imali više epi napada dnevno. Pažljivo ćemo birati pacijente kod kojih su isrpljene sve mogućnosti lečenja, a kod kojih nije moguće drugačijom procedurom uticati na poboljšanje stanja“, kaže prof. dr Slobodan Vojinović rukovodilac Klinike za neurologiju UKC Niš.

Procene SZO su da 5 do 10 ljudi na 1000 stanovnika boluju od epilepsije, dok se, u manje razvijenim zemljama svake godine registruje se više od 100 novoobolelih na 100.000 stanovnika

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com