Društvo

U Nišu obeležen ruski praznik Maslenica

U duhu tradicije i narodnih običaja ovog kraja, na prigodan način obeležen je narodni praznik Slovena, POКLADE, čija je proslava široko rasprostranjena kod pravoslavnih, slovenskih naroda, kao i katoličkih, samo pod različitim nazivom praznovanja.

Naročito se slavi u Grčkoj i Rusiji, kao praznik MASLENICA. U organizaciji Društva srpsko-ruskog prijateljstva, učesnici manifestacije podelili su simboliku praznika i „Bele nedelje“, u znak ispraćaja zime, prizivanja proleća, sunca i obnove života, uz služenje toplih napitaka, domaćih kolača i palačinki kao prazničnog simbola.

„Posle tri godine ovaj przanik nas je ponovo okupio na jednom mestu, da prenosimo mladim generacijama običaje koje nas vezuju i koji su jako značajni za kulturu jednog naroda.Vera i kultura su obeležje svakog naroda pa i našeg pravoslavnog“, rekla je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

Foto: GO Pantelej

U Nišu se ovaj praznik već tradicionalno obeležava.

„Ovo sedma godina kako okupljamo prijatelje na ovaj praznik. Istovremeno obeležavamo i Poklade. To je praznik koji spaja naša dva naroda, slavio se još u ranom hrišćanstvu, ali se održao i do današnjih dana. To je praznik koji na neki način slavi ispraćaj zime i dolazak proleća i sunca. Palačinke koje se danas služe simbol su sunca“, objasnio je Đorđe Janković, predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva.

Za goste je pripremljen i bogat kulturno-umetnički program. Organizatori su ugostili i opersku pevačicu, Nišlijku, Operska pevačica Dragana Molesje izvela tri pesme kojima je uveličila svečanost. Učestvovao je i hor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i Vokalni satav Koraci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com