Društvo

U Nišu zajednički proslavljene Poklade i ruske Maslenice

Žitelji Niša i državljani Rusije koji žive u tom gradu u nedelju 18. febuara su zajednički proslavi srpski praznik Poklade i ruski praznik Maslenice.

Dva praznika koja u srpskom i ruskom narodu postoje već više vekova, proslavljeni su svečanošću u niškom Domu vojske na kojoj su izvodjene srpske i ruske pesme, i na kojoj su posetiocima deljene palačinke i ruski čaj.

Organizatori proslave, članovi Društva srpsko-ruskog prijateljstva “Nais” i Udruženja penzionisanih podoficira, istakli su da su palačinke glavni simbol Maslenica, a simbolizuju sunce i dolazak proleća.

Predsednik Gradskog odbora Udruženja penzionisanih podoficira Milorad Petković istakao je da zajednička proslava dva praznika ima za cilj razvijanje bratskih odnosa izmedju srpskog i ruskog naroda.

Maslenica

Maslenica, sedmica na kraju zime puna veselja, porodičnih običaja svake vrste i ukusnih palačinki koje simbolizuju sunce, prepletena sa hrišćanskim kalendarom, ostaje omiljeni praznik i u savremenoj Rusiji.

Reč „Maslenica“ u ruskom jeziku označava drevni slovenski praznik koji vodi poreklo iz paganske kulture, a sačuvao se i posle primanja hrišćanstva. Crkva je uvrstila „Maslenicu“ među svoje praznike, nazvavši je Siropusnom sedmicom (koja prethodi Velikom postu).

Naziv „maslenica“, prema jednoj verziji, potiče otud što se po pravoslavnom običaju u toku ove sedmice ne jede meso, a još uvek se upotrebljavaju mlečni proizvodi.

Maslenica je najveseliji period narodnog veselja, kada se priprema najviše hrane. Narod ga je uvek voleo i uvek mu je „tepao“ na razne načine: „šećerna usta“, „krčmarica“, „časna maslenica“, „vesela“, „presita“.

Palačinke su glavna poslastica i simbol Maslenice. Peku se svakog dana, počev od ponedeljka, a u posebno velikim količinama se peku od četvrtka do nedelje. Tradicija pečenja palačinki u Rusiji je postojala još u pagansko vreme. Tada je bog sunca Jarilo pozivan da protera zimu, a okrugla palačinka veoma liči na letnje sunce.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com