Društvo

Poklade su dan za praštanje i veselje (FOTO)

Konjički klub „Nonius“ u Gornjem Međurovu po deveti put je ove godine obeležio manifestaciju „Karaveštice“ uz podršku Gradske opštine Palailula. Reč je o „Beloj nedelji“ koja najavljuje početak hrišćanskog velikog posta uoči Uskrsa. Domaćini su, po tradiciji, Toni i Jasna Ilieski. Gosti Međurova i konjičkog kluba “Nonius” i ove godine bili su izviđači odreda “Kralj Petar-Prvi”, učenici i nastavnici Škole 14.oktobar.

Ovo svojevrsno podsećanje i vraćanje narodnoj tradiciji i starom izvornom stvaralaštvu naroda ovoga kraja govori da stari srpski običaji još uvek privlače veliku pažnju stanovnika, posebno malisana koji svake godine uzivaju pripremajuci maske i kostime za praznik „Karavestice“.

Načelnica Uprave opštine Palilula Marija Brajdić je, poštujući običaje domaćina, pristigla na konju da pozdravi goste. Pratili su je maskirani članovi kluba “Nonius”

“Ova divna manifestacija na pravi način promoviše izvorno stvaralaštvo, običaje, tradiciju i kulturu našeg kraja i daje veliki doprinos kulturnoj I turističkoj ponudi opstine Palilula na čijoj se teritoriji nalazi, ali i čitavom gradu – istakla je Marija Brajdić.

Posebno me raduje veliko interesovanje i aktivno učešće dece, koja su po tradiciji došla pod maskama, ali i izuzetan entuzijazam svih učesnika programa „KARAVEŠTICE“ i gostoprimstvo naših domaćina, koji već devet godina neguju ovaj običaj. Zahvaljujući našim domaćinima, porodici Ilieski (Jasni i Toniju), Konjičkom klubu „NONIUS“ i podršci opštine Palilula, ova manifestacija je već postala tradicija.

Najlepše maske i najlepše „veštice“, po oceni žirija, kojim je predsedavala Marija Brajdić, dobile su prigodne nagrade. Maske koje su bile najzapaženije i nagrađene od strane žirija bile su: Drakula, Veštica, Kralj, Avator, Vuk, flamenko igračica, kuvar….

Domaćin Toni Ilijeski je, po običaju, potom upalio vatru. Lutke, koje simbolizuju veštice i druge nemani, bačene su na lomaču. Najhrabriji su preskakali vatru dok nije potpuno ugašena. A onda su po tradiciji, učesnici i gosti programa, garom sa lomače simbolično jedni druge obeležavali.

Druženje je završeno uz posluženje – topao čaj i kolače. I tako već gotovo deceniju jedna porodica u Gornjem Međurovu, koja je odlučila da običaje otrgne od zaborava i naisla na podršku opštine Palilula, brižno neguje tradiciju u selu, navikava decu i odrasle da se druže i poštuju, podstiče dečiju maštu i decu čini srećnom, a učesnicima programa i gostima pomaže da saznaju više o običajima i tradiciji našeg naroda.

Poklade se kod Srba danas uglavnom vezuju za početak hrišćanskog obeležavanja velikog posta uoči Uskrsa. Smatra se da u period velikog posta treba ući bez greha. U domaćinstvima se tradicionalno priprema bogata mrsna gozba, naročito beli mrs po kome je ovaj praznik dobio ime. Narodna verovanja su povezivala period poklada sa povećanom opasnošću od zlih sila i veštica, od kojih se narod štitio na simbolične načine, recimo belim lukom ili paljenjem obrednih vatri. (S.V)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com