Obrazovanje

Škole obeležavaju 60 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

 Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozvalo je osnovne i srednje škole da kroz rad sa učenicima obeleže značajan jubilej – 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću. Cilj je da se unaprede već stečena znanja o ovoj temi, kao i da se razvijaju interesovanja učenika za čitanje i proučavanje književnog stvaralaštva Ive Andrića.

Pošto je na svim nivoima sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji Ivo Andrić jedan od najzastupljenijih pisaca u programima nastave i učenja za predmet Srpski jezik i književnost, predlažemo školama, odnosno nastavnicima da na prigodan i podsticajan način sa učenicima obeleže ovu godišnjicu, ukazujući pre svega na univerzalnost i visoke umetničke domete Andrićevog književnog stvaralaštva“, navodi se u dopisu školama.

Ministarstvo je preporučilo da se u sklopu takvih obeležavanja izdvoje i na primeren način komentarišu izvodi iz Andrićeve besede „O priči i pričanju“, koje je veliki pisac izgovorio na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu, 10. decembra 1961. godine, a koji čitaocima i istraživačima daruju najbitnije ključeve za upoznavanje i razumevanje piščeve poetike.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com