Društvo

Škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu obeležila 139. godišnjicu rada

Osnovna škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu obeležila je 139.godišnjicu postojanja i uspešnog rada. Ova obrazovna ustanova jedna je od najstarijih škola u Nišavskom okrugu. Učenike i nastavnike škole je ovim povodom obišao predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Ždrale. On je na svečansti, u matičnoj školi u Gabrovcu istakao značaj postojanja i rada ove obrazovne ustanove, koja svoju misiju uspešno ostvaruje na seoskom područiju koje obuhvata, osim Gabrovca i sela Berbatovo, Vukmanovo i Donje Vlase.

Koreni današnje škole “Branko Radičević” u Gabrovcu dosežu u daleku 1878/1879. godinu, kada je u selu Gabrovcu otvorena četvorogodišnja škola a njen prvi učitelj bio je Sava Đorđević, kaže direktorka škole Glorija Radojčić. U periodu og1893-1920.godine jedini učitelj u školi je bio Luka Janićijević. Škola je tada imala preko stotinu đaka pretežno iz Gabrovca i susednih sela. Učitelj Janićijević je svojim radom mnogo doprineo opismenjavanju i dece i odraslih ovog kraja a bio je i osnivač školske biblioteke. Izgradnja nove škole u Gabrovcu završena je 1928. godine. Imala je dve učionice i stan za učitelja.

Školske 1952/1953.godine četvororazredna škola u Gabrovcu prerasta u osmogodišnju osnovnu školu pod imenom “Branko Radičević”. Tako, škola u Gabrovcu postaje matična osnovna osmogodišnja škola, dok, do tada samostalne škole u Berbatovu, Vukmanovu i Donjem Vlasu postaju isturena odeljenja osnovne škole “Branko Radičević” sa sedištem u Gabrovcu. Škola u Donjem Vlasu je pripadala ovoj školi do školske 1982/1983. godine a od 1983. godine priključena je niškoj osnovnoj školi “Kole Rašić”.Prvi direktor škole „Brano Radičević“ bio je Vlada Veljković. Zbog nedostatka kadrova nastavu su izvodila svega tri nastavnika. Nastavnik Jovanović Velimir je držao nastavu srpskog i nemačkog jezika, Živić Radivoje je izvodio nastavu geografije, biologije i fiskulture, a treći nastavnik ove škole, Jovanović Branislav predavao je matematiku, crtanje i pevanje. Nakon Vladimira Veljkovića, funkciju direktora škole vršili su Dimitrije Despotović, Stevan Mančić, Branislav Kostić i Jelisaveta Stojanović. Od 2002. godine direktor škole je Glorija Radojčić. (S.V. EKOpolis)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com