Društvo

Šampioni „Slavagastro“ festivala dolaze iz Niša

Ekipa Ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša sveukupni pobednik je 24. „Slavagastro“ festivala koji je proteklog vikenda održan u Beogradu.

Juniorskom timu Ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša pripale su zlatne medalje i pehar, dok je seniorski tim osvojio zlatne medalje i ikonu Belog anđela koja je najviše priznanje koje se dodeljuje na festivalu sveukupnom pobedniku.

Tradicionalna slavska trpeza koju je pripremio tim najmlađih članova niškog udruženja, privukla je pažnju velikog broja učesnika i posetilaca, ali i naklonost stručnog žirija.

Ovo je dokaz da se tradicija čuva i pored toga što je obrazovni program za nijansu više okrenut ka modernoj internacionalnoj kuhinji. U školi učimo osnovu pripremanja hrane, a na ovakvim takmičenjima, kao i nekim drugim gde skoro redovno učestvujemo, učimo kako sačuvati ono što je tipično naše. Posebno kada je reč o domaćim specijalitetima bez kojih se ne može zamisliti nijedna slavska trpeza“, kažu nagrađeni juniori.

Foto: Z.M.

Da su imali od koga da nauče, pokazale su i visoke ocene slavskog posluženja koje je pripremila ekipa seniora.

Foto: Z.M.

Ovo nije naše prvo učešće na Slavagastro festivalu. Redovni smo poslednjih desetak godina i gotovo da nemamo konkurenciju. Do sada smo osvojili nekoliko najviših priznanja, ikona Belog anđela, i to su nam među desetinama raznih pehara, najdraže nagrade, posebno zbog toga što poštujemo tradiciju, negujemo običaje i trudimo se da sve to prenesemo na mlađe generacije. Rekao bih da smo na pravom putu. Imamo zlatnu decu, ali ni mi stariji nismo loši“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

Foto: Z.M.

Upisivanjem na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kultunog nasleđa čovečanstva, 2014. godine, Slava je postavljena na pijedestal svetske kulturne baštine. To je još jedan od razloga što u niškom udruženju mnogo polažu na očuvanje starih receptura i tradicionalnog pripremanja hrane, posebno slavske trpeze, koja još odoleva uticajima moderne kuhinje.

Slava je svetkovina posvećena zaštitniku kuće. Obavezna obeležja su slavski kolač, slavsko žito, slavska sveća, crveno vino, ikona, kandilo i slavski ručak (večera). Proslavljanje sveca zaštitnika praktikuje većina pravoslavnih porodica u Srbiji kao i pravoslavnih hirščanskih porodice drugih etničkih zajednica u Srbiji.

Foto: Z.M.

Na „Slavagastro“ festivalu ove godine čestvovalo je oko 50 ekipa iz Srbije kao i predstavnici zemalja koje nisu povezane direktno sa pravoslavljem, što je manifestaciju podiglo na još jedan viši nivo.

„Slavagastro“, tradicionalni festival slava, vina, ugostiteljstva i turizma, održan je pod sloganom „Vreme je za slave, usluge i biznis-proizvode“, a posvećen je očuvanju srpske tradicije i običaja. Cilj festivala je da okupi profesionalce iz sveta ugostiteljstva i turizma, da ohrabri uposlenike ugostiteljsko-turističke privrede da prihvate izazove novog vremena, usvoje novine koje doprinosde podizanju kvaliteta proizvoda, boljoj radnoj efikasnosti i profitabilnosti i spremno dočekaju zahteve gosta i vremena koje dolazi.

Organizator festivala je Međunarodni centar za razvoj turizma i ugostiteljstva SACEN Beograd.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com