DruštvoKultura

Romi predlažu otvaranje Kulturnog centra u blizini Šabanovog spomenika

Nevladina organizacija “Jurom centar” pokrenula je incijativu da u tom gradu bude otvoren Kulturno-informativni centar za romsku, ali i druge manjinske zajednice.

Direktor “Jurom centra” Osman Balić rekao da je mišljenja da je najbolje mesto za izgradnju Kulturno-informativnog centra negde u blizini spomenika Šabanu Barjamoviću.

“To bi bilo mesto okupljanja svih Nišlija, ne samo Roma, Bugara i Makedonaca. Njime bi se ostvarilo pravo na kulturnu autonomiju svih ljudi, a poznata je činjenica da kakva vam je kultura takvo vam je i stanovanje, zdravstvo, zapošljavanje”, istakao je Balić.

Prema njegovim rečima, jedna takva institucija predstavljala bi u Nišu “kulturnu pikanteriju”.

“Centar bi se najbolje uklopio u popularnost i fenomen Šabana Bajramovića koji od njegove smrti navamo živi. Kultura Roma smatramo da je proizvod koji može da se prodaje i toga treba napraviti biznis”, izjavio je Balić.

On je rekao da je otvaranje Kulturno-informativnog centra predvidjeno kao prva i najvažnija aktivnost u okviru Akcionog plana za poboljšanje položaja Roma u Nišu, ali do sada ništa nije učinjeno po tom pitanju. On je podsetio da su Gradsko veće i Skupština grada Niša prošle godine usvojili pomenuti akcioni plan.

“Predložili smo da za početak bude organizovan okrugli sto koji bi okupio sve nadležne predstavnike grada i gradskih instutucija. Na tom sastanku bile bi utvrdjene mere koje bi grad mora da preduzme da bi centar bio otvoren”, naveo je Balić i dodao da je za realizaciju Akcionog plana budžetom grada opredeljeno pet miliona dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com