Društvo

Roditelji ukazuju na neravnopravan odnos: Za državne vrtiće mesta nema, a subvencija za privatni limitirana prihodima roditelja

Roditelji čija deca ne mogu da pohađaju neki od vrtića pri Javnoj predškolskoj ustanovi Pčelica i koji su prinuđeni da svoje mališane upišu u privatni, obratili su se Nišim Vestima i ponovo ukazali na problem nepromenjenog pravilnika, odnosno limita od 50.000 dinara po članu domaćinstva kako bi ostvarili pravo na subvenciju od grada. Prema njihovim rečima, to nije ravnopravan odnos vlasti prema roditeljima, jer oni taj limit nemaju kada upisuju decu u državni vrtić. Sa druga strane napominju da u Beogradu taj limit ne postoji, niti u većini drugih gradova u Srbiji.

Roditelji kažu da strepe avgusta svake godine da li će ostvariti pravo na subvenciju ili ne. Mesta za njihovo dete sa druge strane nama u državnim vrtićama, a za privatni ne znaju da li će im kućni budžet narednih godinu dana biti manji za 25.000 dinara, ili ukoliko stvare pravo na subvenciju za 10.700 koliko moraju da dodaju da bi njihovo dece boravilo u privatnom vrtiću.

Bojana Krstović je majka devojčice koja pohađa privatni vrtić već dve godine. Razlog je jer nije bilo mesta u državnom. Objašnjava da su u obavezi da svakog avgusta prikupljaju dokumentaciju za obnovu rešenja za subvencionisanje privatnog vrtića.

“I svakog avgusta smo jako uznemireni jer ne znamo za koliko će naš kućni budžet narednih godinu dana biti manji, dok su roditelji dece Beograda bezbrižni”, kazala je ona.

Bojana je istakla i da se informisala da li će biti promenjen Pravilnik i povećan iznos prihoda po članu domaćinstva, što bi prema njenim rečima bili i logično, dobila je odgovor da neće. Plate su u međuvremenu porasle, a limit Grada je ispod proseka.

“Moramo da se presabiramo koliki će nam prihod biti za jul koji primamo u avgustu i to za subvenciju koja iznosi mnogo manje nego što bi trebalo kako bi i nama cena vrtića bila kao roditeljima čija deca pohađaju državni vrtić. Sramota grada Niša je prvo što Pravilnik nije promenila jako dugo. Ukoliko ja i suprug primimo 151.000 dinara zbog tih 1.000 dinara gubimo pravo na subvenciju”,  objasnila je Bojana Krstović.

Svaka od gradskih vlasti u Srbiji ima zaseban princip i uslove pod kojim privatnim vrtićima nadoknađuje novac do pune tržišne cene, uverio se novinar Niških Vesti gledajući te uslove. Subvencija Grada za upis u boravak dece u privatne vrtiće je nešto preko 14.000 dinara. Da li će privatni vrtići i za koliko podizati cenu, na to grad ne može da utiče. Grad samo može da subvencioniše. Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, naš grad izdvaja najveću cenu u Srbiji, a sve u cilju da roditelji dece koja ne mogu da dođu do mesta u Predškolskoj ustanovi Pčelica, mogu da izaberu neki od privatnih vrtića.

“Svi oni koji nisu zadovoljni uslugom u privatnim vrtićima imaju mogućnost da se prebace u Gradski. Moram da vam kažem da su privatni vrtići nama velika pomoć. Da nije njih, mnogo dece ne bi imali gde da borave. Grad daje subvencije, ali uz drugačiji, kontrolisaniji vid Ugovora. Do 2021. godine je Grad davao sredstva vrtiću uprkos tome da li deca dolaze u vrtić ili ne. Sada, Grad daje roditelju i on je taj koji kontroliše koliko mu često dete pohađa vrtić u roku od mesec dana. Na taj način imamo dvostruku kontrolu, i vrtića i boravka dece”, rekla je gradonačelnica.

Kako je u Nišu?

Lista čekanja u Pčelici trenutno broji 600 mališana. U privatnim vrtićima roditelji mogu da upišu decu tek ukoliko su  bila na listi čekanja u “Pčelici” najmanje šest meseci, što im značajno komplikuje životnu situaciju.

Takođe, deca mogu da se upišu u privatni vrtić samo ukoliko prihodi po članu domaćinstva u kojem ćive ne prelaze 50.000 dinara, a oba roditelja su zaposlena. Roditelji pritom moraju da budu zaposleni “za stalno” ili na određeno. Sva ova uslovljavanja ne postoje u vrtićima “Pčelice”. U Nišu ima 26 “državnih” i deset privatnih vrtića.

Kako je u  Beogradu?

Ukoliko dete ostane „ispod crte“ roditelji imaju mogućnost da uz odbijenicu dete upišu u neki od privatnih vrtića koji je u sistemu subvencija Grada, a takvih je trenutno oko 440.

Jedini uslov za ostvarivanje prava na refundaciju jeste da su roditelji odbijeni u državnom vrtiću, nakon čega uzimaju potvrdu o tome, takozvanu odbijenicu, sa kojom mogu dobiti pomoć Grada Beograda

Ekonomska cena državnog vrtića u Beogradu iznosi oko 28.000 dinara, 80 odsto te cene plaća Grad, a roditelj učestvuje sa 20 odsto, što je oko 5.500 dinara na mesečnom nivou. Identičan iznos subvencije dobijaju i roditelji čija deca su upisana u privatne vrtiće, a razliku do pune cene plaćaju sami.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je najavio da će vrtići od 1. septembra biti besplatni za svu decu predškolskog uzrasta koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li idu u državne ili privatne vrtiće.

Kako je u Novom Sadu?

Javni vrtići u Novom Sadu su besplatni za svih 17.000 dece koja idu u “Radosno detinjstvo”, a Grad izdvaja subvencije za boravak još 3.400 mališana koja idu u privatne vrtiće. Grad roditeljima čija deca pohađaju privatne vrtiće dotira od 8.000 do 10.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zasto ‘Dama’ nije odgovorila Vama da ne zeli nikakav sastanak ni sa roditeljima ni sa direktorima privatnih vrtica?Na mail-ove ne odgovara….i niko Vam nije spomenuo da su se roditelji Niskih privatnih vrtica direktno obratila predsedniku pre 2 mes.
    Spiskove sa nasim imenima,i licnim podacima…poslali smo za Bg…molbom da nam neko pomogne,jer su vrtici za jos 4000 poskupeli u istom periodu kada je Bg objavio da ce kod njih biti besplatan boravak,na teret roditelja…jer nemamo odgovor nase gradonacelnice koja je uvela svoje propise na stetu i teret roditelja.
    Koliko toga se sakrilo…i koliko toga niko nista ne kaze…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com