Društvo

Prvi pravoslavni animirani film o Svetom Savi

Obeležavanje 800 godina Srpske pravoslavne crkve je jubilej koji treba da bude opomena i poziv da razmislimo ko smo, posle osam vekova, gde smo bili, kroz kakve golgote smo prolazili, Vaskrsavali i gde idemo i da li smo na Svetosavskom putu? Jedno ne smemo da zaboravimo, crkva je temelj srpske države, naglašava Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ “Bubanjski heroji” i urednik sajta Srpska istorija.  U ovoj važnoj godini jubileja biće pripremljeni i animirani filmovi namenjeni najmlađima koji će na ovaj neobičan način sticati nova znanja o svojoj zemlji, istoriji i narodu. Autor ovih filmova je đakon Dejan Jovanović.

“Konačno će deca moći da nauče nešto novo i zanimljivo o srpskoj istoriji i pravoslavlju kroz animirane priče. Dobro je da smo dobili prvi pravoslavni crtani film za decu o Rastku,Svetom Savi, a imaće priliku i roditelji da obnove i nauče nešto više o našem Rastku”, naglašava Đorđe Bojanić.

Animirani film je priča koja se sastoji iz tri dela, autora đakona Dejana Jovanovića, veroučitelja u OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu, odgovor je na negativna društvena kretanja u čijem su se vrtlogu našla deca. U današnjem svetu, kada deca kroz crtane filmove i edukaciju dobijaju najviše uticaja sa Zapada, ovo je idealan način da naša deca i omladina uče o pravim stvarima i vrednostima.

“Učitelji i učiteljice, evo ideje da naša deca nauče nešto novo i zanimljivo o srpskoj istoriji i pravoslavlju”, dodaju autori filma. “Živimo u modernom dobu, svetu informatike, video igrica prepunih nasilja, lažnih junaka, virtualnog sveta i poremećenog sistema vrednosti. Deci koja tek formiraju svoju ličnost i sistem vrednosti, to je jedini realni svet na osnovu koga stvaraju obrasce svog budućeg ponašanja i određivanja šta je pozitivno a šta ne, koje su vrednosti društveno prihvatljive a koje ne, šta je dobro a šta je zlo. I sve je u redu dok pogrešni primeri i sistemi vrednosti ne dovedu do toga da povrede druge i na kraju snose posledice za pogrešna ponašanja i izbore”.

Na sreću još ima ljudi koji znaju da to nije tako i to žele da prenesu i mlađim pokoljenjima.

“Među njima je, svakako, i đakon Dejan Jovanović, veroučitelj u OŠ „Bubanjski heroji“ u Nišu, koji je kao odgovor za negativna društvena kretanja u čijem su se vrtlogu našla deca, pripremio i prvi srpski pravoslavni crtani film o Rastku Nemanjiću – Svetom Savi, koji i mi prenosimo kako bi ga videlo što više dece. Veroučitelju Dejanu Jovanoviću koji je podario deci Srbije ovaj obrazovani crtani film, veliko hvala na tome i kamo sreće da je više ovakvih obrazovanih crtaća i veroučitelja”, naglašava Đorđe Bojanić.

Prvi deo filma predstavlja nastavak obrazovne animirane price „Princ Rastko“. Obuhvata deo istorijskih događaja od zamonašenja Svetog Save do obnove drevnog manastira Hilandara. Drugi deo, predstavlja nastavak obrazovne animirane priče „Princ Rastko“i „Sveti Sava“. Obuhvata deo istorijskih događaja od zamonašenja Stefana Nemanje i Ane do rukopoloženja Svetog Save za jeromonaha.

“Koji primeri se sada nude deci. Međuljudski odnosi bez prisustva sagovornika – posredstvom poruka, fejsa, vibera… Koji je cilj svega, prikupiti što više, biti prvi po svaku cenu,uloviti što više Pokemona, što više se zabavljati-ludovati, imati sve naj, para, automobila, materijalnih dobara. Za primere trajnih vrednosti koje uzdižu čoveka iznad ravni životinja, nema mesta, nije u trendu, okarakterisali su ih kao zastarele i davno prevaziđene, dodaje Đorđe Bojanić.

Najvažnija prekretnica u istoriji SPC dogodila se 1219. godine, kada je pravoslana crkva u Srbiji postala autokefalna. Te godine, srpski arhimandrit Sava Nemanjić odlazi u Nikeju, pošto su Carigrad tada držali Latini, kod vaseljenskog patrijarha Manojla Sarantena i vizantijskog cara Teodora Laskarisa tražeći autokefalnost srpske crkve. Na dan 6. decembra 1219. godine, pravoslavna crkva u Srbiji dobija autokefalnost, a Sava biva rukopoložen za prvog srpskog arhiepiskopa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com