Kultura

Prva klapa filma “Trag divljači” pala i u Nišu

Početkom marta počelo je snimanje domaćeg filma „Trag divljači“, a prva klapa je pala i u Nišu gde će filmska ekipa provesti pet nedelja. Režiser filma je Nenad Pavlović, a scenario je rađen na osnovu književnih likova njegovog oca Živojina Žike Pavlovića, jednog od najpoznatijih naših filmskih autora i književnika, dobitnika dve Ninove nagrade.

Filmska ekipa koju predvodi režiser Pavlović je juče snimala na Filozofskom fakultetu, a u toku noći snimanje je nastavljeno u prostorijama Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”. Glumačku ekipu je u gimnaziji posetila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je još jednom ponovila je joj je drago da se film snima i na nekoliko lokacija u gradu ali i van grada kao i da je Niš uvek otvoren za glumce jer je to grad Filmskih susreta.

Foto: V.P.

“Lokacije na kojima smo snimali u Nišu odabrane su još u novembru, a potom i februaru. Snimali smo na Starom groblju i u Jelašničkoj klisuri a danas smo snimali na Filozofskom fakultetu i u Gimnaziji. Snimaćemo i u Samar pećini. Planirali smo da snimamo i na Bojaninim vodama koje sada moramo da zamenimo zbog snega koji je pao. Već sutra ćemo potražiti novu lokaciju u Sićevačkoj klisuri ili na Pločama”, kaže režiser Nenad Pavlović i dodaje da se film snima i u Zaječaru i Knjaževcu, a poslednje nedelje u Beogradu.

 

Foto: V.P.

Pavlović dodaje da su u Nišu lepo dočekani i da je dosta ljudi pratilo snimanje.

“Nišlije su velikodušne i dobri su domaćini tako da je lepo raditi ovde”, dodaje Pavlović.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da će snimanje ovog filma gradu Nišu pomoći da se što bolje promoviše ne samo u Srbiji već u regionu.

“Drago mi je što je dosta poznatih glumaca ovih dana u Nišu, što se naši resursi koriste i što će svi oni koji gledaju film videti koliko je priroda bila izdašna prema nama i šta je sve podarila Nišu. Dobro je i to da se jedan deo filmskog dešavanja izmešta iz Beograda i dolazi u Niš što nas posebno raduje jer imamo i Filmski festival koji je posvećen glumcima. Nadam se da će iduće godine ovaj film obeležiti naše Filmske susrete”, kazala je Dragana Sotirovski naglasivši da je grad otvoren i za sve ostale pozive, a ne samo za ovu ekipu. Niš je tu da maksimalno pomogne kada se snimaju filmovi, serije ili dokumentarni filmovi.

Foto: V.P.

Film prati sudbinu mladog i perspektivnog novinara, koji se bavi istraživačkim novinarstvom. Dok izveštavao svirepom ubistvu u Jugoslaviji krajem 70-ih godina, otkriva i porodične tajne, ali i komunističke zločine. Istražujući svirepo ubistvo koje je potreslo jugoslovensku javnost, putevi mladog novinara Jugoslava se ukrštaju sa putevima potpukovnika UDBE Blagoja. Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu, u istočnoj Srbiji 1979. godine.
Za potrebe snimanja nekih od scena Prva niška gimnazija Stevan Sremac je za početak promenila ime, a potom je “prebačena” u sedamdesete. U glavnom holu škole nalazi se slika maršala Tita kao i geografska karta Jugoslavije, a u učionicama i biblioteci škole gde su snimane neke scene vraćen je i školski nemeštaj iz tog perioda. U prostoriji u kojoj sede “tetkice” je kalendar iz novina iz 1979.godine sa slikom Zdravka Čolića.

Foto: V.P.

Glumačku ekipu predvode renomirana imena našeg glumišta na čelu sa Radivojem Rašom Bukvićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Nadom Šargin, Srđanom Žikom Todorovićem i drugima.

Foto: V.P.

Film producira „Režim“, Miloša Avramovića. Biće sniman na autentičnim mestima istočne Srbije, kao i u porodičnoj kući Žike Pavlovića ,u selu Vratanica kod Zaječara, u kojoj je proveo veći deo detinjstva.

Foto: V.P.

,,Trag divljači” se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbje, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijta za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa “Kreativna Evropa” za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora. Premijera filma očekuje se početkom naredne godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Tragedija našeg Grada je, što ispred njega stoje ličnosti koje ga ne osećaju, malo znaju o njemu i prave štetu – kao danas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com