Društvo

“Kaldrmom znanja” panel diskusija mladih naučnika

Humanitarna organizacija „Nađi Raula" iz Niša uz podršku porodice Milić i partnera ove godine organizuje jubilarni 10. Forum mladih naučnika sa sloganom „decenija znanja".

Kako ističu organizatori, ideja je da cela jedna nedelja u maju bude posvećena forumu mladih naučnika, te se očekuje da se cele nedelje organizuju prateće aktivnosti samog foruma.

Nedelja će se završiti velikim forumom.

U okviru samog foruma organizovaće se i panel diskusija „Kaldrmom znanja” u okviru koje će se predstaviti mladi talenti iz Srbije.

 Genijalci iz Srbije koji će govoriti na 10.Forumu mladih naučnika

Sandra Veljković, Lazar Stošić, Dragana Grahovac, Jovan Zdravković, Đorđe Ogrizović i Jana Ristić imena su koja vam na prvu možda ne znače puno, međutim, ovo su imena genijalaca iz Srbije, mladih ljudi koji svojim radom doprinose boljem ugledu naše zemlje u svetu.

Oni su predani posvećeni, osvajači velikog broja medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima, iako su tihi, oni rade predano i posvećeno.

„Ovogodišnji, jubilarni 10. Forum mladih naučnika razlikovaće se dosta u odnosu na prethodna izdanja. I ove godine nas očekuje bogat program, koji će pored znanja, promovisat i ljubav i mir, koji nam je u poslednje vreme preko potreban. Posebno smo srećni da će se u okviru svečanog otvaranja obratiti i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik na svetu – ističe Jovan Milić, osnivač i utemeljivač Foruma, on poziva sve sugrađane da se prijave za učešće na forumu slanjem mejla na: sma.nominacije@gmail.com

Đorđe Ogrizović – specijalni govornik (rođen 1998. godine) diplomirani je inženjer zaštite životne sredine (Univerzitet u Beogradu, Tehnološko-metalurški fakultet) i master inženjerstva za održivi razvoj (Univerzitet u Kembridžu, Departman za inženjerstvo). Trenutno pohađa doktorske studije iz oblasti inženjerstva zaštite životne sredine na Tehnološko-metalurškom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na istom fakultetu je zaposlen kao asistent pri Katedri za inženjerstvo životne sredine. Đorđe je nosilac različitih nacionalnih i međunarodnih priznanja, od kojih su najznačajnije Svetosavska nagrada Ministarstva prosvete i Nagrada Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine. Posebno se zanima za tretman otpadnih voda, upravljanje vodnim resursima, rešenja zasnovana na prirodi i održivi razvoj.

Sandra Veljković asistent je za užu naučnu oblast Mikroelektronika i mikrosistemi na Elektronskom fakultetu, Univerzitetu u Nišu, pri Katedri za mikroelektroniku. I osnovnu i srednju školu završava kao nosilac diplome „Vuk Karadžić“. Osnovne i akademske studije završila je na Elektronskom fakultetu. Tokom studiranja dobila je veći broj priznanja, Povelja i Pohvalnica. Svoje prve naučne radove objavila je 2016. godine.

Lazar Stošić rođen je 1997. godine u Nišu. Doktor je medicine i doktorand na Medicinskom fakultetu u Nišu. Zahvaljujući punoj HMC stipendiji treću i četvrtu godinu srednje škole završava na Dolar akademiji u Škotskoj. Primljen je na pet eminentnih britanskih univerziteta, među kojima su University College London, King’s College London, University of Edinburgh, University of Newcastle i University of Dundee. Tokom studija više puta proglašavan je za najboljeg studenta u generaciji. Dobitnik je Nagrade “Dr Miodrag Lazić”, ali i nagrade “Svetislav Milić – mladima od srca”.

Dragana Grahovac , rođena je 2001. godine i izvanredna je studentkinja četvrte godine hemijskog inženjerstva na Tehnološko – metalurškom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,93. Njena strast ka naučnom istraživanju i interdisciplinarnom obrazovanju dovela je do učešća u dodatnim predmetima na fakultetu sa drugih modula, kao i akademskim programima na prestižnim univerzitetima širom Evrope, uključujući i Humboldt u Berlinu, Sapienza u Rimu i Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju.

Jovan Zdravković rođen je 2005. godine u Beogradu. Osnovnu školu „Car Konstantin“ završava kao najbolji u generaciji. Učesnik je brojnih takmičenja iz biologije, geografije i istorije. Trenutno je učenik Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu. Učenje i težnja ka novim saznanjima su njegov posao i hobi. Živi svet, sve što se rađa, niče, razvija, raste i na kraju umire je njegovo uže interesovanje. Od 2020. godine je član Regionalnog centra za talente Niš. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, od kojih se izdvaja prvo mesto na 65. Državnom takmičenju talentovanih učenika srednjih škola po disciplinama.

Jana Ristić je izuzetna učenica Gimnazije „9.maj“ u Nišu sa prosečnom ocenom 5,00. Tokom gimnazijalskih dana, Jana je bila deo različitih projekata i radionica, kao što su radionica „Šume i klima“ u okviru Naučnog kluba „Budućnost danas“ i Erasmus+ projekat „Hold Everyone Together“, gde je imala priliku da sarađuje sa međunarodnim timovima i stekne vredno iskustvo. Za sve ovo vreme, Jana se istakla na republičkim i regionalnim takmičenjima iz sociologije, osvajajući treće mesto, kao i na brojnim takmičenjima iz srpskog jezika, književnosti i jezičke kulture. Pored akademskih dostignuća, Jana je aktivna i u volonterskom sektoru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com