Društvo

Projektom USAID-a “Bolja energija” obuhvaćena i niška Toplana

U prethodnih nekoliko meseci, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), u okviru svog projekta „Bolja energija“, i u saradnji sa tri lokalne toplane, doprinela je značajnom unapređenju energetske efikasnosti toplana i daljinskog grejanja u Knjaževcu, Somboru i Nišu. USAID je obezbedio bespovratna sredstva i tehničku podršku za projekte čija je implementacija završena u predviđenom roku – pre početka nove grejne sezone.

Identifikovani su projekti koji su od važnosti za funkcionalnost toplana, koji mogu da obezbede značajne uštede i koji se mogu realizovati do početka grejne sezone.

Jedan od ciljeva projekta „Bolja energija“ je i da, paralelno sa ovim aktivnostima, obezbedi obuku i alate za razvijanje kapaciteta energetskih menadžera, kako bi lakše analizirali potrebe opština i toplana i identifikovali potencijalne projekte energetske efikasnosti.

“Naš tim je veoma zadovoljan što je ove projekte završio u relativno kratkom vremenskom periodu. Međutim, važnije je da ćemo širom Srbije, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou, pomoći energetskim menadžerima da razmotre investicione projekte koji imaju najviše smisla i sa finansijske i sa ekološke tačke gledišta. Projektom „Bolja enerija“ želimo da, kroz saradnju sa partnerima, ove strategije, alate i tehnike približimo što većem broju korisnika“, ističe Berg.

Rukovodioci toplana koje su dobile podršku USAID-ovog projekta „Bolja energija“ ne kriju svoje zadovoljstvo zbog ove saradnje i realizovanih projekata.

“Nova oprema će svakako smanjiti gubitke vode i toplote u mreži, jer smo sad u mogućnosti da reagujemo brzo i efikasno“, Predrag Milačić, direktor JKP „Toplana Niš”.

Projekat “Bolja energija” je petogodišnji projekat kojim USAID nastoji da poboljša energetsku efikasnost u sistemima daljinskog grejanja i stambenim zgradama, kao da podrži upotrebu obnovljivih izvora energije. Ovi napori imaju za cilj da doprinesu smanjenju potrošnje energije i emisije štetnih gasova, kao i smanjenju zavisnosti Srbije od fosilnih goriva kroz realizaciju pilot projekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com