Promo

Preparticipacioni skrining: Kada odvesti dete na ovaj pregled – Aja Medika

Većina roditelja zna da je fizička aktivnost jedan od najboljih načina za očuvanje i unapređenje  opšteg zdravlja organizma. Koristi su višestruke:  Prevencija hroničnih bolesti; Kontrola telesne težine; Bolji imunitet, kvalitet sna i raspoloženje; Zdraviji kardiovaskularni sistem. Nestanak depresije i hroničnog umora; Bolje pamćenje i razmišljanje… Ipak, treba biti obazriv kada je dete izloženo većim i stalnim fizičkim naporima, kažu u Ordinaciji Aja Medika.

U današnjem svetu digitalizacije koja sve više odvlači decu od prirodnog okruženja i višestruko  negativno utiče na njihovo zdravlje, veoma je važno na vreme ih usmeriti na pravi put i podržati u želji da se bave nekim sportom. To je utoliko lakše ako se ima u vidu da skoro sva deca vole neku vrstu igre.

Nakon odluke da upišu dete u sportski klub, puno roditelja ima zebnju da li je ono potpuno zdravo i sposobno za napore koje iziskuje nova aktivnost.

Iako u svetu medicine još ne postoje jasne smernice, koje dete i kada treba biti pregledano od strane kvalifikovanog medicinskog stručnjaka (u pitanju je preparticipacioni skrining) pre bavljenja sportom,  preporuka Aja Medike je da se taj pregled obavi.

Preparticipacioni skrining u većini slučajeva podrazumeva: osnovni kardiološki pregled deteta, dobro uzetu porodičnu anamnezu, EKG, a nekada i UZ srca i test opterećenja.

Zašto je to bitno? Iako su potencijalno opasne bolesti srca i krvnih sudova u dece prilično retke, one često ostaju neprepoznate  od strane lekara i roditelja jer nisu praćene nikakvim simptomima i znacima. Prva manifestacija bolesti može nekada biti veoma ozbiljna pa čak i fatalna. Tu se prvenstveno misli na  električne i zapaljenjske bolesti srca, primarne bolesti srčanog mišića i anomalije koronarnih krvnih sudova. Drugi razlog je konstitucioanalna (urođena) sklonost neke dece ka razvoju sportskog srca (usled dugotrajne i naporne fizičke aktivnosti) što treba biti prepoznato i razlikovano od drugih patoloških stanja.

To su neki od razloga zašto se preparticipacioni skrining dece sve više preporučuje u mnogim zemljama sveta, a negde predstavlja obavezan pregled pre započinjanja aktivnog bavljenja sportom.

Šanse da vaše dete ima neki problem su zaista minimalne, ali je zato šansa da na miru uživate u  uspesima vašeg deteta mnogo veća, poručuju iz Ordinacije Aja Medika.

Aja Medika u Romanijskoj ulici br. 19

www.ajamedika.rs

Romanijska ulica, Lamela B, lokal 9 – Niš

060 4045144
ajamedika018@gmail.com

Zapratite ovu Pedijatrijsku ordinaciju na FACEBOOK-u. i INSTAGRAM-u

Romanijska 19, Niš

PEDIJATRIJSKA ORDINACIJA “AJA MEDIKA

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com