Kultura

Predstava “Kokoške” na daskama Narodnog pozorišta

Drama Kokoške, tragikomična priča o teroru mladosti i lepote i svojevrsnom estetskom fašizmu, koji se sve više nameću kao neke od najznačajnijih devijacija doba u kojem živimo, po tekstu Žarka Jokanovića, a u režiji Marka Jovičića pretpremjerno će biti prikazana večeras u Narodnom pozorištu od 20 sati na maloj sceni. Premijera je zakazana za sutra, a reprizu premijere za nedelju 26. novembar u istom terminu.

Iz niškog narodnog pozorišta kažu da je ostalo još vrlo malo karata za reprizu premijere. Mala scena ima 80 mesta.

Održana konferencija za novinare

Drama Kokoške je tragikomična priča o teroru mladosti i lepote i svojevrsnom estetskom fašizmu, koji se sve više nameću kao neke od najznačajnijih devijacija doba u kojem živimo. Radnja se odvija u kozmetičkom salonu.

“Došli smo u situaciju da ljudi, prevashodno žene sami nameću obavezu da večito budu mlade i lepe što je neka vrsta protivprirodnog bluda jer sve treba da bude prirodno, pa i taj proces starenja. Ako to sebi nametnemo kao obavezu, u nekom trenutku postajemo robovi toga i to se ne zaustavlja, već širi. Sa pojavom društvenih mreža taj teror mladosti i lepote je postao zastrašujući. Ova predstava će kroz smeh doneti odgovore na mnoga pitanja. Ovo nije uvreda za žene, već društvena kritika da treba ulagati u spoljašnjost”, pojašnjava Žarko Jokanović.

Tekst Kokoške napisan je 2007. godine, ali, nažalost, danas je još aktuelniji.

“Sve je u kontri napravljeno i svako od njih uživa u tome da brani svoju kontru i prikriva ono što je zapravo. Svaka od njih ima svoj monolog i song gde prikazuje svoju stranu.  Publici će biti zabavno, a verujem da tako izgleda u kozmetičkim salonima. Ljudima će se dopasti jer mi u svakodnevnom životu glumimo konstantno. Verujem da će se ovaj komad često igrati i da će dosta dugo biti na repertoaru”, ističe Marko Jovičić.

Opsednutost lepotom i večitom mladošću poprima oblike društvene patologije, a žrtve su najčešće žene koje su umnogome same sebi nametnule taj izopačeni imperativ i teret. Biti ili ne biti nije više šekspirovska dilema, nego naziv kozmetičkog salona – a to je postala i mantra današnjice koja ima i dodatak, pa sada glasi: Biti ili ne biti lep i mlad. Sve ostalo je smrt – lično, što se u ovom tekstu na farsičan način pojavljuje kroz reklame u radio emisiji krajnje fašisoidnog naziva: Ko nije lep – ne treba da živi. Jer, na sve to se nadovezuje marketing moćnih korporacija, koji u svom podkontekstu ima upravo ovu izopačenu rečenicu. Zato je danas strah od gubitka lepote i mladosti gotovo jači od straha od same smrti.

“Songovi i koregrafije su napravljeni u karakteru lika. Najviše mi se se dopala scenografija, roze prostor gde je toplo. Da iznesem ceo lik mi nije bilo teškom već zabavno, Sigurna da će se predstavala i na dalje igrati jer je duhovita, vidim da u poslednje vreme naša publika jako voli komediju. Raduje me kad publika izađe razdragana i vesela i ode kući sa osmehom na licu”, priča glumica Jasminka Hodžić koja u predstavi igra profesorku etike i morala.

U ovom tekstu se na almodovarovski način poigrava tom opsesijom, koja je sa pojavom društvenih mreža postala još veće breme ne samo zrelih žena nego i sve mlađih devojaka i devojčica. Dok se ulepšava fasada, ruše se temelji, bitna je samo spoljašnja, a ne i duhovna lepota, starost se upire da se pretvori u mladost, a bore na licu su sada veći neprijatelji od svih drugih u zbiru, dok su istovremeno kozmetički tretmani i plastične operacije postale „esencija života“ – bez koje se ne može. I jedna vrsta narkomanske zavisnosti, koja poprima oblike epidemije.

Da bismo stvari lakše spoznali često ih moramo izvgnuti ruglu i dovesti do apsurda, mada ni to nije dovoljan dokaz da ćemo uspeti u nameri da unutrašnjost izdignemo iznad fasade. Jer, svaki dan smo sve više svedoci istinitosti stare narodne poslovice: Prazno bure jače zveči.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com