Kultura

Posebno, ćirilično izdanje romana “Dukat za lađara” sa poklon pričom

Hit-roman “Dukat za Lađara”, jedan od najtraženijih i najčitanijih domaćih knjiga u 2020. godini, biće objavljen na ćirilici, u tvrdom povezu i proširenoj verziji, kao i u slučaju dva prethodna nastavka iz serijala „Duge noći i crne zastave“ i „Olujni bedem“.

Prva dva dela knjige imala su dokumentaristički dodatak koji su činili razni eseji sa temama koje se obrađuju u romanu, od istorijske pozadine, biografija glavnih junaka, preko istorije viteških redova i okultnih misterija islama i hrišćanstva… Za razliku od njih, posebnom izdanju „Dukata za Lađara“ pridodata je pripovetka „Druga Troja“ kojom se na neki način zaokružuje koncept u kome je knjiga uvezana sa muzičkim projektom iza kojeg stoje Dejan Najdanović Najda i njegov bend Deliverance a u okviru kog su urađene muzičke numere za koje je tekst napisao autor romana.

„Druga Troja“ je pesma koju zajednički izvode Najda i Bora Đorđević, frontmen Riblje čorbe.

 

 

Dejan Stojiljković, pisac

“Posebnom, ćiriličnom izdanju pridodata je i pripovetka „Druga Troja“, pisana namenski za ovu priliku. Njen glavni junak je Andrija, rođak gospodara Vuka Brankovića koji kreće u potragu za svojim bratom Bogdanom, nestalim prilikom opsade Niša. Na tom putu prati ga najbolji prijatelj Damjan Jugović, koji će zajedno sa njim u razorenom gradu doći do nenadanog otkrića”, naveo je Dejan Stojiljković na svom sajtu.

„Dukat za Lađara“ je nastavak romana „Olujni bedem“ i prati događaje nakon pada niške tvrđave i bitke na Pločniku.

“Ivan Kosančić, krajiški vojvoda i najbolji mačevalac u vojsci kneza Lazara, glavni je junak ove priče u kojoj se prepliću dva sveta. Jedan stvarni, u kome se pretnja osmanske najezde nadvija nad nekadašnjom Nemanjićkom državom, i jedan onostrani, u kome se vojvoda kosanički mora suočiti natprirodnim pojavama i iskušenjima koje su neraskidivo povezana sa njegovom prošlošću. Pisan više lirskim nego epskim stilom, ovaj kratki roman se dotiče tema života i neminovne smrti, odnosa između istorije i mita, nepostojanosti ljudske prirode i njenog mesta u večitoj borbi dobra i zla”, objašnjava Sojiljković.

Dejan Stojiljković je jedan od najčitanijih pisaca mlađe generacije iz Niša. Pored romana „Dukat za lađara“, autor je dela “Konstantinovo raskršće”, “Leva strana druma”, “Duge noći i crne zastave”, “Znamenje anđela” i “Olujni bedem”. Osim romana, Stojiljković se oprobao i kao dramski i pisac scenarija za filmove i televizijske serije. Kao koscenarista radio je na seriji „Senke nad Balkanom“.

Pročitajte još…

„Dukat za lađara“ roman o čojstvu i junaštvu

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com