Kultura

Deksa i Najda na zajedničkom zadatku: Pesme će biti HITOVI!

“Vidovdan, sudnji dan” je knjiga, autora Dejana Stojiljkovića, u kojoj su ispričana dešavnja o “prazniku srpske sudbine”. Na Vidovdan ove godine, kako se očekuje, izlazi singl, jedna od pesama koju niški pisac potpisuje kao tekstopisac, na muziku Dejana Najde Najdanovića, kompozitora, gitariste i pevača iz Niša.

Vidovdan, sudnji dan

“Odavno sam hteo da se okušam u toj vrsti “primenjenog” pisanja. I nije bilo lako. Srećom, pojavio se Dejan Najdanović Najda, koji može da otpeva šta god mu se servira, uz to je odličan gitarista, kompozitor i aranžer. Inspiracija je došla iz srpskog srednjovekovlja, a tematski i jezički, pesme su sa istog izvora kao i moji romani “Duge noći i crne zastave” i “Olujni bedem”. Numera “Oslobodi me”, koju zajedno pevaju Najda i Aca Kelt, u stvari, govori o borbi našeg naroda da slobodu osvoji i sačuva”, kaže Stojiljković i dodaje da je melodija inspirisana muzikom grupe The Mission.

“Kompozitori originalne pesme su Vejn Hasi, Krejg Adams, Mik Braun i Sajmon Hinkler iz grupe The Mission, ali je Najda prilično prekomponovao i dokomponovao numeru tako da je razlika velika. Ipak, zbog poštovanja autorskih prava, u obavezi smo da navedemo izvorne autore. Biće zanimljivo čuti Acu kako peva na srpskom, a tek će to uzbudljivo zvučati kad se ta dva potpuno različita vokala upare”, kaže Stojiljković.

Dejan Najda Najdanović pevač moćnog glasa i nekadašnji vokal kultnog rok benda “Smak” ne krije oduševljenje i otkriva da već sutra ekipa ulazi u studio.

“Radujem se što će u osnovi niška ekipa raditi ovaj album. Biće to srpski rock album inspirisan našom istorijom i borbom Srba za slobodu, a sve u čast 100 godina od završetka Velikog rata. Na Deksine textove, muziku i aranžman radimo ja i moj sin Nemanja Najdanović, a sve numere će odsvirati bend Deliverance. Radimo u studiju “Boža” u Jagodini, inače, studiju gde reditelj Emir Kusturica snimao muziku za svoja poslednja dva filma. Gotovo svi smo perfekcionisti i ne sumnjam da ćemo napraviti kvalitetnu priču. Deksa je odličan pisac, moj Nemanja je odličan muzičar, moje je samo da otpevam najbolje moguće”, ističe Najda koji je pored Dejana Stojiljkovića i producent albuma.

Pored numere “Oslobodi me”, na albumu će se naći i “Dukat za lađara”, “Kafkin krug”, “Šaka soli”, “Druga Troja” i “Iz kaveza”.

“Iako se u pesmi “Druga Troja” kao gost pojavljuje Bora Đorđević, kada su autorske stvari u pitanju, najviše očekujem od te i od pesme “Dukat za lađara” koje jedno pravo malo remek-delo. Oko nje nam pomaže Bata Zlatković, autor najvećih hitova Galije iz njihovog zlatnog perioda u drugoj polovini osamdesetih”, navodi Stojiljković.

Ceo život u oku zgasne
Kao svetlost u brdima
Kao dobro u ljudima
Na bitku ratnici kasne
I preklinju zemlju što gori
Hoće li krvnik oprostiti žrtvi?
Svi moji sveci su mrtvi
I anđeli što me štite

Deo pesme “Druga Troja”

Promocija singla “Oslobodi me” planirana je za Vidovdan, dok drugi singl treba očekivati već 1. septembara na dan kada je u srednjem veku počinjala Nova godina.

“Prvi singl, biće objavljen kao digitalni download i moći će da se skine besplatno sa više portala i zvaničnog sajta benda Najda&Deliverance. Biće istovremena premijera na nekoliko radio-stanica, na Vidovdan, tačno u podne. Ideja nam je da ceo taj projekat posvetimo onima koji su dali živote za našu slobodu. Nakon toga će uslediti drugi singl 1. septembra. Izabrali smo taj datum jer to bio početak nove godine u srednjem veku. Onda će uslediti treći i za njim “dugosvirajuče” izdanje na CD-u i vinilu”, kaže Stojiljković.

Ideja je i da se kompletan projekat promoviše koncertima u gradovima koji imaju srednjovekovne tvrđave, Niš, Pirot, Smederevo, Beograd…

PISANJE ZA MUZIKU JE DUGOTRAJAN PROCES

Ovo nije prvi put da autor desetak popularnih romana piše tekstove za muziku.

Svojevremeno, Stojiljković je napisao tekst za pesmu grupe Fleke, koja, nažalost, nikada nije otpevana, zbog tragične smrti frontmena grupe,Velikog Save. Kaže da nije uvek lako pisati, da najviše voli istorijsku tematiku, ali ima i textova koji govore o drugačijim temama.

“Pisanje tekstova za muziku je dugotrajan proces. Prvi tekst za pesmu “Oslobodi me” imao je duge “porođajne muke”, trebali su mi meseci da ga “skockam”. Ostale sam napisao za nedelju dana. Iako ima tu formu, ja to ne bih nikako nazvao poezijom. Prosto, radi se o tekstovima za muziku. To su tekstovi koji baštine razne književne uticaje, inspirisani poezijom Jejtsa, mojih omiljenih domaćih pesnika Novice Tadića, Vaska Pope i Miodraga Pavlovića”, objašnjava niški pisac.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com