Kultura

Počinje 57. Sajam knjiga

Ovogodišnji 57. Sajam knjiga pod sloganom ,,Čitanje je zlato”, nakon dve godine pauze zbog koronavriusa, počinje sutra u niškoj hali „Čair“ i trajaće do 4. decembra od 10 do 20 časova svakog dana. Ljubitelje knjiga očekuju najnoviji naslovi , bogat program i oko 70 izdavača.  Sajam će svečano otvoriti Nišlija, koji živi u Beogradu, pozati pesnik  Zvonko Karanović, dobitnik nagrade „Branko Miljković“.

Svečano otvaranje Sajma biće upriličeno 26. novembra od 18 sati.

Niški sajam knjiga i grafike je manifestacija posvećena knjizi, čitaocima, izdavačima i štamparijama, kao i drugim akterima književnog i kulturnog života Niša i Srbije.

Cena ulaznice biće 150 dinara, a za grupne posete iznosiće 100 dinara.

„I ove godine ćemo imati zanimljiv program na Sajmu, ne samo što se tiče pratećeg programa, već i zanimljivih prezentacija samih izdavača. Trudili smo se da i cena ulaznica bude primerena, da ne budu velike cene. Vodili smo računa o tome da bude što šarenija literatura za sve ciljne grupe, a imamo i najnovija izdanja koja će biti prezentovana, izdanja iz prethodnih godina koja nisu bila prisutna sa Sajmovima zbog Korona virusa. Naš cilj nije zarada, već da svi budu zadovoljni, da izlagači dođu i naredne godine i vrate se na stare staze uspeha, ali i da posetioci budu zadovljni kako bi mogli da pazare neke od naslova“, istakao je Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra .

Prema njegovim rečima, planirane su posete iz Aleksinca, Dimitomvgrada i raznih gradova, „što znači da smo uspeli u nameri da Sajam bude što vidljiviji i prepoznatljiviji javnosti“, ističe Savić.

Organizator sajma, Niški kulturni centar, svake godine dovodi naše najveće i najznačajnije izdavačke i knjižarske kuće, sa izdanjima iz oblasti lepe književnosti, umetnosti, arhitekture, građevinarstva, mašinstva, elektronike, informatičkih tehnologija, medicine, farmacije, veterine, ekologije, ekonomije, menadžmenta, sociologije, filozofije, komunikologije, marketinga, odnosa s javnošću, istorije, muzikologije, kulturologije, etnologije, estetike, psihologije…

Žiri u sastavu:

Za sajamske nagrade Presad mudrosti i Inicijal:

1. Dr Dejan Ognjanović, književnik, prevodilac i urednik iz Niša, predsednik žirija

2. Aleksandra Gojković, profesor književnsosti, književni kritičar i novinar iz Niša

3. Dalibor Popović Pop, pesnik iz Niša, predsednik Društva književnka i književnik prevodilaca iz Niša.

Za sajamsku nagrada Otisak

1. Anita Milić, vandredni profesor na Fakultetu umenosti u Nišu, predsednica žirija

2. Vladan Ranđelović, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu,

3. Nikola Milovanović, dipl. slikar iz Niša.

Žiri nagrade Božidar Vojinović

1.  Minja Ilijeva, pesnikinja, predsednica žirija,

2. Biljana Stanojević, pesnikinja

3. Elizabeta Vojinović, novinar, član porodice Vojinović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com