Društvo

Ugašena dva života u trenu! Ljiljana bi danas imala 51 a njena ćerka 25 godina

Radmila i Miloje Ilić iz Niša su u bombardovanju NATO alijanse 1999. godine izgubili ćerku Ljiljanu Spasić. Ljiljana je imala 26 godina, bila je student četvrte godine Medicinskog fakuleta u Nišu, u sedmom mesecu trudnoće, radovala se devojčici.

Kada je centar grada zasut  kasetnim bombama, 7. maja,  krenula je sa svekrvom na pijacu da kupi trešnje. Svakog 7. maja odlaze porodice poginulih u Šumatovačku ulicu da polože cveće i upale sveće na mestu gde su stradali njihovi majmiliji.

”Danas bi Ljilja imala 51, a devojica koju je čekala 25 godina”.

Tek su se pojavile prve trešnje, a Ljiljana je poželela da ih pojede pa je sa svekrvom krenula na pijacu. Kasetne bombe su ih zatekle u Šumatovačkoj ulici. Ljiljana je preminula na licu mesta, a njena svekrva je teško povređena.

Postoji priča da je bombardovanje centra grada bila odmazda za prethodno srušen NATO avion. 

Ljiljana je bila četvrta godina medicine, izabrala je da bude lekar da bi pomagala ljudima, to nije dočekala. U holu Medicinskog fakulteta u Nišu postoji Ljiljanina fotografija, zajedno sa fotografijom dvojice studenata medicine koji su kao mobilisani vojnici poginuli na Kosovu.

Na Šumatovačku ulicu, autobusku stanicu i Tvrđavsku pijacu u Nišu je 7. maja 1999. godine pao tepih kasetnih bombi tokom jednog od napada NATO alijanse . U tom bombardovanju stradalo je 16 Nišlija, a 18 povređeno.

Njihovi životi ugašeni su  u 11.20.

Na Niš su toga dana bačena dva kontejnera sa po 150 zabranjenih kasetnih bombi, za stradanje civila niko nikada nije odgovarao, a NATO zvaničnici su žrtve proglasili “kolateralnom štetom”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com