Društvo

Pašnjak u Gornjem Matejevcu vraćen meštanima na korišćenje, investitor odustao

Investitor koji je planirao izgradnju solarnih panela na “Belom vrhu” Gornjem Matejevcu i Jasenoviku, odustao je od lokacije u Gornjem Matejevcu, ali ne i od investicije, jer kako navodi ta parcela mu nije potrebna, ali i da je i dalje zainteresovan za parcelu u Jasenoviku, izjavio je predsednik Skupštine Grada, dr Boban Džunić.

 

“Investitor zainteresovan za investiciju na ovoj parceli, jeste odustao od lokacije, ali ne i od investicije. Ona ostaje i biće na nekoj drugoj parceli”, ističe dr Džunić.

Predsednik Skupštine pojasnio je i da odluka koja je donesena na prošloj hitnoj sednici zakonita, u skladu sa svim pozitivnim pravnim propisima, iako je izazvala burne reakcije i nepoverenje.

“Razlog zbog koje je morala da ide hitna sednica sa jednom tačkom, jeste razlog datum koji Ministarstvo poljoprivrede opredeljuje kroz svoj pravilnik. To podrazumeva da do poslednjeg dana u martu mesecu mora da se donese plan korišćenja parcela na teritoriji cele države, a do poslednjeg dana u aprilu, mora da se donese izmena plana korišćenja plana poljoprivrednog zemljišta. Verovatno je sama sednica izazvala burnu reakciju i nečije nepovrenje, ali mislim da je došlo do nerazumevanja”, poručuje.

On dodaje da parcela koju su do sada koristili žitelji Matejevca, koristiće i na dalje, a da li će je koristitu u skladu sa namenom ili bez, ostaje da to procene nadležni organi.

“Mi ovu parcelu ostavljamo na korišćenje selu, građanima i seljanima koji žive u Matejevcu jer investitor iskazuje da mu ta parcela i nije potrebna, parcela Jasenovnik ostaje investitoru Mi kao Grad ne ostajemo bez investicije,investicija je dobra. U svakom slučaju, ukoliko investitor iskaže potrebu, transparentno i javno ćemo obavestiti javnost o čemu se radi”, završava predsednik Skupštine.

Odbornik koalicije “Niš, moj grad”, Branislav Jovanović pita šta se promenilo u njihovim glavama da vraćaju Matejevčanima Beli vrh, a Jasenoviku uzimaju.

“Potpuno je nezakonita odluka, nemaju prava to da rade. Imam posedovni list da je to imovina države, a ne ni Grada ni sela. Čak ni Vlada Srbije ne može da uradi to dok  se ne promeni Zakon o vraćanju utrina i pašnjaka selima na korišćenje. Ne može niko da ga menja, ni odlukom Skupštine, ni Vlade“, izjavio je Jovanović.

Da podsetimo, više stotina stanovnika Gornjeg Matejevca kraj Niša protestovalo je nekoliko puta ispred Skupštine grada Niša zbog odluke da se posle tri decenije korišćenja tom selu oduzme 40 hektara pašnjaka na brdu „Beli vrh“. Tada su rekli da je obrazloženje o oduzimanju zemljišta, usvojeno na sednici gradske skupštine, protivzakonito i suprotno interesima meštana.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com