Politika

Na hitnoj sednici Skupštine grada vraćena dva pašnjaka državi. Opozicija upozorava da je odluka nezakonita, vlast kaže da poštuje rokove

Odbornici Skupštine Grada Niša izglasali su danas na hitnoj sednici, odluku o vraćanju u državno vlasništvo dva pašnjaka koja se nalaze u selima Gornji Matejevac i Jasenovik. Opozicija je stavila primedbu na “hitnost” sednice. Oni smatraju i da je odluka nezakonita. Predstvanici vlasti objašnjavaju da je razlog hitnosti rok nadležnog Ministarstva, odnosno jer se izmene i dopune Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta mogu obavljati najkasnije do 30. aprila.

Pašnjaci i utrine o kojima je reč nisu korišćeni shodno nameni, jer je zemljište državno i nije moglo biti dato u zakup, objasnila je načelnica Uprave za imovinu Ružica Đorđević. U zakup se zemljište može dati jedino javnim nadmetanjem, kazala je Đorđević i dodala da se ovom odlukom zaustavlja bilo kakvo nelegalno korišćenje zemljišta.

Ružica Đorđević, načelnik Uprave za imovinu

“Uskoro ćemo imati javno nadmetanje kojim će i to zemljište biti deo postupka i na taj način će se omogućiti svim pravnim i fizičkim licima da  u postupku licitacije ostvare pravo zakupa. Nesporno je da je osnovna intencija Ministarstva da se svo zemljište koje je državno koristi u skladu sa namenom i funkcijom. Ono sada može i da se izda u zakup. Od zakupa će lokalna samouprava ostvariti prihod od 40 posto”, rekla je Đorđević.

Predsednik Skupštine dr Boban Džunić kazao je da se ovom odlukom samo stavlja van snage Odluka kojom je Skupština grada 1994. godine dala na korišćenje parcele selima.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

„Ovim se postiže unapređenje korišćenja zemljišta, čime se postiže njihovo racionalnije i ekonomičnije korišćenje i doprinosi se prihodima, kako budžetu Srbije, tako i budžetu Grada Niša na čijoj se teritoriji upravo nalazi ovo zemljište. Krajnji rok se precizira u Pravilniku o uslovima i postupku davanja u zakup na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koji je usvojilo Ministarstvo poljoprivrede. U tom pravilniku se navodi da godišnji program donose nadležne lokalne samouprave, a to je u ovom slučaju bilo Gradsko veće“, istakao je predsednik Skupštine grada Niša dr Džunić.

Predstavnici opozicije smatraju da su i sednica i odluka protiv Zakona.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Odluka je nazakonita, jer je to u nadležnosti Gradskih opština, ali i ekonomski neodrživa. Mislim da od ovog posla neće biti ništa, ovo rade samo da im neko ne zameri da su promašili rokove. Niko ne zna šta će ovde biti, pominju se solarni paneli. Svuda gde pipnete naiđete na korupciju”, rekao je odbornik Koalicije Niš moj grad Branislav Jovanović.

I njegov kolega Miodrag Stanković postavio je pitanje zakonitosti ove odluke.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Mi ne vidimo opravdan razlog hitnosti sa ovakvom temom. Odluka nije prošla javnu raspravu, i to vidimo kao problem. Nisu se ni pitali meštani sela šta se dešava sa tom utrinom, da li njima to treba, ili ne treba. Ono što je najveći problem je taj što se ne zna namena”, kazao je Stanković.

Foto: V.Milićević

Davanjem u zakup, odnosno na korišćenje, katastarskih parcela na mestu zvanom „Parkač“ – pašnjak u površini od 47,35,75 ha u selu Jasenovik i katastarske parcele broj 73, na mestu zvanom „Beli Vrh“ – pašnjak u površini od 38,96,24 ha u selu Gornji Matejevac, obezbeđuje se znatno veći prihod za budžet Republike Srbije i budžet Grada Niša od sredstava ostvarenih od davanja na korišćenje predmetnog zemljišta (u visini od 60% prihod su budžeta Republike Srbije, a u visini od 40% prihod su budžeta jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji nalazi državno poljoprivredno zemljište koje je dato u zakup, odnosno na korišćenje), navodi se u obrazloženju odluke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. A koji su bre ovi Nis moj grad? Pa nijedan od njih nije Nislija, kako moze da bude Nis njihov grad?! Doljevcanin, Kursumlicnin i Crnogorac…? Oni ce se bore za Nis? Svakakvi li ovaj grad trpi… Ona Dobrujevcanka, onaj Kosovar… Nigde Nislije ni na vidiku, sve neki dosljaci…

  2. Очигледно је да ГО не постоје, осим као трошак. Нека мештани ових села дођу у ГО Пантелеј и питају их чему служе !

    1. A OD KADA JE TO PAŠNJAK POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE? ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE KOJE MOZETE IZDATI JE I I II KLASA ZEMLJE A NE V . KAMENJAR I PLANINA NIJE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE I PAŠNJAK SLUZI ZA ISPAŠU STOKE, A 40% OD DOBITI IMA DA UNAPREDI NIŠKI BUDZET DA NIŠ IMA DA CVETA!

  3. A OD KADA JE TO PAŠNJAK POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE? ZA POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE KOJE MOZETE IZDATI JE I I II KLASA ZEMLJE A NE V . KAMENJAR I PLANINA NIJE POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE I PAŠNJAK SLUZI ZA ISPAŠU STOKE, A 40% OD DOBITI IMA DA UNAPREDI NIŠKI BUDZET DA NIŠ IMA DA CVETA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com