Društvo

Meštani Matejevca ponovo protestovali, ne daju “Beli vrh”

Više stotina stanovnika Gornjeg Matejevca kraj Niša protestovalo je večeras ispred Skupštine grada Niša zbog odluke gradske skupštine da posle tri decenije korišćenja tom selu oduzme 40 hektara pašnjaka na brdu “Beli vrh”.

Meštani su na jedan sat blokirali Ulicu Nikole Pašića, a po završetku skupa organizovali su protestnu šetnju do Gradske kuće kako bi predali svoje potpise kojim su od rukovodstva grada zatražili da odmah zaustave “sve vrste nasilja nad stanovnicima Niša”.

Pošto su vrata Gradske kuće bila zaključana, a niko nije odgovarao na kucanje i pozive, potpisi su završili ispod ulaznih vrata. Slaviša Dinić, odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej i jedan od organizatora protestnog skupa, podsetio je da više od mesec dana od donošenja odluke o oduzimanju pašnjaka meštani ne znaju šta će na tom prostoru biti građeno.

Foto: B. Lj.

“Rekli su javno da se neće kopati litijum, da se neće saditi višnje i da se neće čuvati ovce, ali šta će raditi nisu rekli. Brine nas taj neko ko će još koliko sutra to zemljište da uknjiži na svoje ime”, istakao je Dinić.

On je naglasio da su meštani tokom proteklih decenija i vekova preživeli mnoge nedaće, a da su sada došli u situaciju da se brane od “od svojih”. Dinić je rekao da imaju nezvanične informacije da je grad već jednom investitoru izdao građevinsku dozvolu.

“Nećemo dozvoliti gradnju na tom brdu.Ono što budu izgradili danju, rušićemo ili danju ili noću. Organizovaćemo patrole, nećemo dozvoliti da se tom prostoru priđe”, izjavio je Dinić.

 

Foto: B. Lj.

On je kazao da poziva sve slobodoumne ljude u gradu, sve političke stranke i organizacije da podrže meštane i da protesti koje su Matejevčani pokrenuli prerastu u veliki protest protiv nasilja na centralnom gradskom trgu. Prema Dinićevim rečima, meštani dobijaju sve veću podršku ljudi kako u Srbiji, tako i u inostranstvu i dodao da je večerašnjem protestu prisustvovao odbojkaški reprezentativac Milan Rašić.

Meštanin Milan Cajić rekao je na skupu da je on sedma generacija porodice koja živi u Matejevcu, ali da nikada do sada niko od njegovih predaka nije doživeo ništa slično.

“Preživeli smo Turke, svetske ratove i ostale nedaće, ali nikada se nije desilo da neko dođe u naše selo i oduzme nam zemlju zbog nečijeg ličnog interesa”, izjavio je Cajić.

On je istakao da je obrazloženje o oduzimanju zemljišta, usvojeno na sednici gradske skupštine, protivzakonito i suprotno interesima meštana.

“Iskustva drugih zemalja u svetu pokazuju da bi izgradnjom solarne elektrane, koja se pominje kao jedan od razloga oduzimanja pašnjaka, zemljište bilo izloženo eroziji što bi prouzrokovalo bujične potoke. Izvori pijaće vode u podnožju brda bili bi zagađeni. Da li to želimo našoj deci”, zapitao je Cajić.

Prema njegovim rečima, glavni gradski urbanista i Zavod za urbanizam trebalo bi da shvate svoju odgovornost i probaju da nešto učine. Učesnici skupa tokom protesta i protestne šetnje skandirali su “lopovi, lopovi”. Meštani su nosili transprente na kojima je pisalo “Ne može polusvet da ima čitav svet”, “Beli vrh za našu decu, a ne za investitore i tajkune”.

Foto: B. Lj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com