Društvo

Protest: Odbranimo Beli vrh jer je previsoka cena ćutanja (VIDEO)

Nakon što su meštani sela Gornji Matejevac dva puta protesovali protiv odluke Skupštine Grada Niša da im se oduzmu pašnjaci i utrine na brdu Beli vrh iznad sela, danas će i treći put u 19 sati blokirati Ulicu Nikolu Pašića ispred Skupštine Grada. Traže hitno poništenje ove odluke, a Tužilaštvu su već podnete krivične prijave.

Čije su utrine i pašnjaci na brdu Beli vrh? Meštani tvrde da su njihove po Zakonu koji je primenjen još 1994. godine.

Advokat Dragana Milutinović smatra da je odluka o nasilnom oduzimanju oko 40 hektara zemljišta nezakonita po svim aktulenim zakonima i zbog toga su već podnete krivične prijave protiv odgovornih gradskih funkcionera.

Na nedavnoj, hitno zakazanoj sednici SG Niša, ova odluka doneta je uprkos protivljenju nekih opozicionih odbornika.

Po rečima Slaviše Dinića, jednog od organizatora protesta,  meštanina sela Gornji Matejevac i odbornika u GO Pantelej, posebno je zabrinjavajuće što vlast ni jednom rečju nije rekla za koje namene se selu oduzima zemljište.

“Rekli su šta neće biti, višnjar i da neće čuvati ovce kao i to da će Grad Niš imati zaradu od iznamljivanja ovog zemljišta. Nisu rekli šta će biti. Ako bude kamenlom celo selo i pola Niša trpeće posledice zagađenja. Ako budu solarni paneli tu je efekat ogledala, pitam da li je neko uradio studiju izvodljivosti i uticaja na životnu sredinu? Nije. Previsoka je cena ćutanja”, tvrdi Dinić.

Dinić je pozvao  građane da se odazovu današnjem protetsu ispred Skupštine Grada Niša u 19 sati, jer se, po njegovim rečima, danas  ne brani samo selo Gornji Matejevac već i ceo Niš.

Podsetimo, podršku meštanima pružio je i poslanik Narodne stranke Đorđe Stanković koji je o oduzimanju Belog vrha meštanima Gornjeg Matejevca nedavno govorio i na sednici Skupštine Srbije.

Izvor: Organizatori protesta “Odbranimo Beli vrh”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. efekat ogledala…hahaha….pa vi ste svarno otišli u aut! A od kad je to vaše, kad je brdo Državna svojina i sve što nije kupljeno od Države. Sutra da vojska uzme brdo za odbranu svoje Države, i to će te da zabranite. Smešni ste…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com