DruštvoEkonomija

Otpočeli letovi Malta-Niš-Malta

Na aerodromu “Konstantin Veliki” u Nišu otpočeli su letovi na relaciji Malta-Niš-Malta sletanjem aviona avio kompanije Ryanair, a direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković poručio je da ova linija  ima veliki potencijal i pozvao sve putnike da iskoriste letove za Maltu i druge destinacije uz niske cene koje Ryanair nudi. Avioni na liniji Niš- Malta leteće dva puta nedeljno.

Avion iz Malte sleteo je na niški aerodrom juče u 19 časova, dok je iz Niša poleteo za Maltu u 19.25 časova, a Zdravković je istakao da su Aerodromi Srbije veoma ponosni na to što je Ryanair, kao jedan od njihovih najvećih partnera, odlučio da dalje razvija svoju mrežu sa aerodroma “Konstantin Veliki”.

“Veoma smo ponosni da je Ryanair kao jedan od najvećih partnera Aerodroma Srbije dolučio da dalje razvija  svoju mrežu letova sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu”, kazao je Mihajlo Zdarvković. “Verujemo da će  naše partnerstvo rasti i u budućnosti, ne samo kada se radi o aerodromu u Nišu već i kada je u pitanju aerodrom Morava u Kraljevu. Ponosni smo  i na rast koji zajednički ostvarujemo svake godine i verujemo da će sledeća godina biti još bolja”, istakao je Zdravković.

Zdravković je dodao da je aerodrom Konstantin Veliki u Nišu u oktobru imao 42.949 putnika, što je u odnosu na oktobar prošle godine kada je imao 29.855 putnika rast od 44 odsto.

Foto: V. P.

“Za period januar-oktobar ove godine Aerodrom Konstantin Veliki imao je 338.527 putnika, što je za 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine”, kazao je Zdravković. “Kada gledamo promet robe ili kargo saobraćaj, on je  ove godine veći je za 73 odsto u odnosu na isti period prošle godine”.

On je dodao da će na aerodromu Konstantin Veliki u subotu uveče ili nedelju ujutru biti dočekan jubilarni 351.582 putnika.

“To je jedan putnik više u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna u poslovanju niškog aerodrom”, dodao je Zdravković.

Aerodrom beleži vrlo dobre saobraćajne rezultate od 2015. godine kada je resorno ministarstvo za saobraćaj preuzelo upravljanje razvojem i ulaganje u aerodrome.

“Od tada je kroz aerodrom prošlo milion i 250 000 putnika. Poređanja radi od otvaranja aerodrom 1986. godine do 2014. godine kroz ovaj aerodrom je prošlo 173.842 putnika, a u 2019. godini će proći dva i po puta više putnika nego za ovaj period. Smatramo da je bitan podatak da u zimskoj sezoni 2019/2020. godina, imamo u ponudi duplo više destinacija do kojih se može leteti iz Niša nego u zimskoj sezoni prošle godine”, naveo je Zdravković.

On je dodao da se ostvaruju obećanja koja je dala ministarka Zorana Mihajlović.

Foto: V. P.

“Za period od nešto više od godinu dana u aerodrom u Nišu uloženo je preko 250 miliona dinara, a u toku je postupak dobijanja dozvole za projekat sistema svetlosnog obeležavanja, čija je vrednost prve faze blizu jednog miliona evra. U toku je i postupak raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije nove terminalne zgrade površine 5.000 metara kvadratnih. Takođe smo u toku raspisivanja javne nabavke za izradu projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju poletno-sletne staze. Samo u oktobru smo sanirali 11 kilometara pukotina u asfaltu na poletno sletnoj stazi. I sve ovo aerodrom ne bi mogao sam bez podrške države i upravo ovakvim ulaganjima u infrastrukturu i opremanja niškog aerodrome država stvara uslove da ima ineteresa da se leti sa ovog aerodroma”, istako je Zdravković.

Kada se govori o destinacijama uvođenje novih i ukidanje nekih je živa stvar, kazao je Zdravković. Kompanije dva puta godišnje preispituju svoje kapacitete, broj putnika i profit na linijama. To se radi na početku letnje i na početku zimske sezone.

“I ovo je taj trenutak kada su donete odluke koje su isključivo u domenu  avio kompanija što su one same i kazale”, istako je Zdravković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com