Promo vesti

OKTOBAR: Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Dojka je simbol identiteta, materinstva i lepote žene. Nažalost, dojka je često i sedište različitih oboljenja. Najčešće su to dobroćudna oboljenja kao što su upale dojki, ciste, fibrocistična bolest dojki, dobroćudni tumori i dr.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. Procene su da čak svaka osma žena u Srbiji tokom svog života oboli od raka dojke.

Oktobar se, kao Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, obeležava širom sveta, kako bi se skrenula pažnja na visoku rasprostranjenost ovog oboljenja i da bi se podigla svest, pre svega opšte javnosti, o značaju prevencije i ranog otkrivanja. Tako se pruža mogućnost za pravovremeno započinjanje lečenja i povećavavaju šanse za trajno izlečenje, naročito kada se uzme u obzir značajan napredak koji je u pogledu tretmana ove bolesti ostvaren u proteklih par decenija.

Šta je rak dojke?

Rak dojke je zloćudna izraslina koja nastaje kada normalne ćelije počnu da se ubrzano umnožavaju i uništavaju okolno zdravo tkivo dojke, a kasnije i druge organe.

Šta je skrining?

Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Šta je 3D skener dojke?

3D skener dojke predstavlja najsavremeniji ultrazvučni pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda.

Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kavalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. Pregled 3D skenerom je potpuno bezbolan, bez ikakvog je štetnog zračenja, i detektuje milimetarske promene na tkivu.

Gde se može uraditi pregled 3D skenerom dojke?

U Srbiji se pregled 3D skenerom može uraditi jedino u poliklinici Humano u Nišu, na adresi Bulevar dr Zorana Đinđića 15.

Poliklinika Humano u svom sastavu ima otvoren Kabinet za bolesti dojke, gde je moguće obaviti sve vrste pregleda i ispitivanja dojke. Više o kabinetu za dojku možete pročitati ovde.

Kakve pogodnosti poliklinika Humano omogućava povodom meseca borbe protiv raka dojke?

Poliklinika Humano omogućava 10% popusta na sve usluge Kabineta za bolesti dojke. U cilju podizanja svesti o prevenciji raka dojke, poliklinika Humano posebnu važnost daje preventivnim ultrazvučnim pregledima dojke, posebno najpreciznijem 3D skeneru dojke i konsultacijama sa lekarima.

Poliklinika HUMANO
Bul. Dr. Zorana Ðinđića 15
018/300-230
018/300-231
060/02-30-224
FaceBook
humano@poliklinikahuman.rs
www.poliklinikahuman.rs

 

Učinite nešto za svoje zdravlje – prevencija je najbolji lek!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close