Društvo

Reumatolozi u Niškoj Banji: Razmenom novih saznanja do boljeg zdravlja pacijenata

INSTITUT ZA LEČENJE I REHABILITACIJU “NIŠKA BANJA” SIMPOZIJUM “NOVINE U REUMATOLOGIJI 2024”

Institut za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja”, nastavlja tradiciju organizovanja prolećnih Simpozijuma, koji se redovno organizuju od 1970. godine.

Ovaj simpozijum tradicionalno okupljaja specijaliste interne medicine, fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije, pedijatrije, imunologe, lekare opšte medicine i druge koji se bave reumatskim bolestima.

Učesnici Simpozijuma, kao i prethodnih godina, su lekari iz svih reumatoloških centara u Srbiji (Institut za reumatologiju u Beogradu, Klinika za reumatologiju i imunologiju VMA u Beogradu, KC Vojvodine, UKC Kragujevac…).

Simpozijum u Niškoj Banji akreditovan je od strane Zdravstvenog saveta Srbije za lekare, medicinske sestre i tehničare.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Naučni odbor Simpozijuma osmislio je zanimljiv program značajne naučne i stručne vrednosti. Na ovogodišnjem Simpozijumu vodeći domaći naučnici i stručnjaci će u okviru 23 predavanja po pozivu, izneti najnovija iskustva i stavove iz reumatologije.

Poseban stručni značaj ovom Simpozijumu daće jednodnevni kurs na temu „Oko i reumatske bolesti“, na kome će reumatolozi i oftalmolozi razmeniti iskustva iz svakodnevne prakse u lečenju reumatskih bolesnika sa manifestacijama na oku. Kurs je posebno akreditovan.

Odabrani originalni radovi uz interesantne primere iz svakodnevne kliničke prakse, koji su prošli recenziju Naučnog odbora Simpozijuma, imaće usmena izlaganja.

Tradicija ovog skupa podrazumeva i sastanak Udruženja obolelih od reumatskih bolesti uz predavanja lekara, koji će sa bolesnicima razmeniti iskustva vezana za kvalitet života i lečenje reumatskih bolesnika. Iskusni predavači, dobro osmišljene teme predavanja po pozivu, originalni radovi kao i prateći program Simpozijuma, doprineće značajnoj razmeni iskustava i sticanju znanja i novih stavova u oblasti reumatologije.

Najnovija iskustva, nove dijagnostičke mogućnosti i stavove iz reumatologije vodeći domaći naučnici i stručnjaci razmenjuju na Simpozijumu o reumatologiji u Institutu Niška Banja. Učesnici su najpoznatiji profesori i kliničari iz Niša, Beograda, Novog Sada i Kragujevca.

Prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Niška Banja; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

“Nauka mora da se primeni u praksi i jedino tako podaci iz realnog života imaju vrednost. Možemo reći da je ovo skup na kojem se mogu čuti najnovija znanja iz reumatologije o dijagnostici i terapiji reumatskih bolesti”, kazala je prof. dr Marina Deljanin Ilić, direktorka Instituta Niška Banja.

Reumatolozi ističu da je Simpozijum najpre značajan za struku, ali isto tako važan i za obolele od reumatoloških bolesti zbog novih dijagnostičkih i terapijskih mogućnosti.

“Danas zaista postoji čitava paleta lekova, nekih novih, bioloških lekova koji pored standarnih  koji mogu danam pomognu u ranoj dijganostici, pravovremenom lečenju i sprečavanju komplikacija, a ono  što je najvažnije za pacijente, poboljšanju kvaliteta njihovog života”, prof. dr Bojana Stamenković, predsednica Udruženja reumatologa Srbije.

Reumatološka oboljenja su hronična i zahtevaju stalnu kontrolu i praćenje, ali ističe se i ogroman značaj rane dijagnostike, kao i prevencije.

“Ono što radimo je da na vreme prepoznamo reumatske bolesti i da s eona na vreme ili suprimira ili da se uspori njen razvoj. Ono što je posebno značajno je da mi ovde imamo prirodni factor koji zajednos a medikamentnomi fizikalnom terapijom i balne o-fizikalnim procedurama obezbeđuje bolje lečenje ovih bolesnika, naravno kod onih kod kojih postoje jasne indikacije za to”, rekla je prof. dr Deljanin Ilić.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Niške Vesti (@niskevesti)

Pokrovitelj Simpozijuma je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, a organizatori Institut za lečenje i rehabilitaciju “Niška Banja”,  Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu, Udruženje reumatologa Srbije, Reumatološka sekcija SLD-a i  niška podružnica SLD-a, kao i Udruženje obolelih od reumatskih bolesti.

Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com