Promo

Vršnjačko nasilje: Digitalno nasilje ili cyberbullying, je sve prisutnije

Vršnjačko nasilje je ozbiljan problem koji se javlja među mladima širom sveta, a može imati dugotrajne posledice po žrtve.

Ova vrsta nasilja obuhvata fizičko, verbalno, emocionalno i digitalno maltretiranje među vršnjacima. Ono može biti prisutno u školama, na internetu, u zajednicama, i drugim socijalnim sredinama gde se mladi okupljaju.

Pitali smo stručnjake iz psihijatrijske ordinacije PSIHO CENTAR MM, eminentne psihijatre, psihoterapeute, psihologe da nam govore o vršnjačkom nasilju.

Psiho Centar MM

Fizičko vršnjačko nasilje obuhvata bilo kakvo fizičko povređivanje ili ugrožavanje neke osobe od strane njenih vršnjaka. To može uključivati udaranje, guranje, šutiranje ili bilo koju drugu formu direktnog nasilja. Ovakvi incidenti mogu izazvati ozbiljne povrede ili čak trajne posledice po zdravlje žrtve.

Verbalno nasilje se manifestuje kroz uvrede, psovke, omalovažavanje ili pretnje rečima. Ovo može biti jednako štetno kao i fizičko nasilje, jer može izazvati emocionalne rane koje su često nevidljive, ali dugotrajne. Stalno izlaganje verbalnom nasilju može dovesti do narušenog samopouzdanja, depresije, i anksioznosti kod žrtve.

Emocionalno vršnjačko nasilje je suptilnija forma maltretiranja koja može uključivati isključivanje, ogovaranje, ili manipulaciju kako bi se neko osećao izolovano ili nevažno. Ovo može biti posebno štetno tokom osetljivih razvojnih perioda adolescencije kada mladi pokušavaju da pronađu svoj identitet i mesto u društvu.

Digitalno nasilje ili cyberbullying, je sve prisutnije u doba digitalne tehnologije. To obuhvata upotrebu interneta, društvenih mreža, SMS poruka i drugih digitalnih platformi za uznemiravanje, vređanje ili omalovažavanje nekoga. Jedna od opasnosti ovog oblika nasilja je što se može širiti brzo i imati dalekosežne posledice, jer je teško izbeći i teže ga je identifikovati.

U psihijatrijskoj ordinaciji PSIHO CENTAR MM, imaju tim lekara, psihijatara, psihologa, psihoterapeuta koji prvo dijagnostikuju problem psihijatrijskim pregledom (dece i odraslih), preglegom neurologa , psihološkim testiranjem, EEG snimanjem, a zatim pristupaju rešavanju problema psihofarmakoterapijom i psihoterapijom.

U Psiho centru MM postoji i tim za praćenje dece sa razvojnih smetnjama, Tim dečijeg psihijatra, dečijeg neurologa, dečijeg psihologa, defektologa i logopeda.

Psiho Centar MM

Prevencija vršnjačkog nasilja zahteva saradnju između škola, roditelja, društva i samih mladih. Edukacija o empatiji, toleranciji i rešavanju konflikata može pomoći u stvaranju okruženja koje ohrabruje poštovanje i razumevanje među vršnjacima. Takođe je važno obezbediti podršku žrtvama nasilja i osigurati da počinioci budu odgovorno sankcionisani kako bi se prevenirali budući incidenti.

U suštini, borba protiv vršnjačkog nasilja zahteva angažman cele zajednice i kontinuirani rad na promociji pozitivnih odnosa i bezbednog okruženja za sve mlade ljude.

Psihijatri imaju važnu ulogu u pružanju pomoći u situacijama vršnjačkog nasilja. Oni su obučeni da prepoznaju, procenjuju i tretiraju različite mentalne zdravstvene probleme, uključujući i posledice vršnjačkog nasilja. Njihova uloga može biti višestruka: pružanje emocionalne podrške žrtvama, razumevanje i tretiranje potencijalnih mentalnih problema koji proizilaze iz iskustva nasilja, kao i edukacija i podrška roditeljima i školama u prevenciji i reagovanju na nasilje među vršnjacima. Kroz terapiju i savetovanje, psihijatri mogu pomoći žrtvama da se nose sa traumama i izgrade strategije za prevazilaženje izazova koje nose situacije nasilja. Takođe, mogu raditi i sa počiniocima, pomažući im da razumeju i kontrolišu svoje agresivno ponašanje, te razvijaju empatiju i veštine rešavanja konflikata. U celini, psihijatri su ključni deo tima koji radi na stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okruženja za sve učesnike u školskoj zajednici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PSIHO CENTAR MM (@psihocentarmm)

Psiho Centar MM 

Za sve bliže informacije u Patrisa Lumumbe 26, Niš, ili na brojeve telefona:

+ 381 (0)69 12 98 136
+ 381 (0)18 276 943

Pratite ih i na društvenim mrežama: FACEBOOK + INSTAGRAM  IN

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com