Društvo

Od jajeta do divne i umiljate ptice

Na terasi Nišlijke Dušanke Kitanović golubica je bila stalni domaćin. Kako je često svraćala, domaćini su joj davali hranu. Ona je za uzvrat snela jaja u saksiji. Iz tih jaja izlego se mali golub.

Od jajeta, postao je divna i umiljata ptica. Odomaćio se i stekao prijatelje. Nazvali su ga Toša po crtanom filmu.

“Naučila sam ga iz ruke da jede. Unesem ga u sobu, stavim ga u krilo. Toši nije to bilo dovoljno pa je utočište nalazio na mom ramenu. Ponašao se kao bilo koja druga pitoma ptica”, kaže Dušanka za Niške Vesti.

Šetao je sam po terasi, a onda počeo i da ulazi u stan. Gledao je na početku nepoverljivo, da bi zatim u toj porodici stekao prave prijatelje. Pazili su ga, hranili, pratili svaki njegov korak. Kada bi se popeo na ogradu brinuli da ne padne.

“Toliko smo ga zavoleli da kako je ko dolazio kući s posla prvo što smo radili gledali smo na terasu da li je još uvek tu i šta radi. Pratili smo svaki njegov korak i kako je odrastao i mahao krilcima. Skakao je iz saksije u saksiju. Na jednoj saksiji stajao je poklopac. Kako je ušao u nju, sakrio se iza poklopca i nismo mogli da ga vidimo. Nismo mogli da ga nađemo i tada smo shvatili da smo se mnogo vezali za njega”, priča Dušanka.

Na žalost oni se ne zadržavaju dugo. Bio je tu mesec dana dok je ojačao. A onda je kao i svaka slobodna ptica odleteo.

“Jednog dana vratila sam se s posla i dočekala me je loša vest. Sin mi je rekao da je Toša odleteo. Izašli smo na terasu i videli ga, na krovu”, ističe Dušanka.

Njegovi mama i tata i dalje su česti gosti terase. Traže zgodno mesto za još neko jaje. Međutim, te saksije više nema. Toša je krenuo svojim putem ka oblacima, slobodan i punim krilima. Na mestima gde će biti srećan.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica tvrde da nije neobično da golubovi izlegnu jaja na terasi.

“U gradovima je sve više golubova i oni svakodnevno traže neku rupu ili zgodno mesto da se ugnezde. Period inkubacije je dve do tri nedelje. Kad se izlegnu oni će sami otići sa terase”, kažu u ovom društvu.

Da ovo nije usamljen slučaj govori i sledeći video, koji nam je poslao naš sugrađanin.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com