Društvo

Od 1. oktobra anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinastava

Od 1. oktobra do 30. novembra ove godine anketari Republičkog zavoda za statistiku posetiće 120.000 poljoprivrednika kako bi sproveli anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, a anketom će biti obuhavćena i poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Anketa se sprovodi u trogodišnjoj periodici, između dva popisa poljoprivrede, a finansira se iz pretpristupnih fondova EU u okviru Nacionalnog programa IPA 2016.

Za potrebe sprovođenja ankete biće angažovano na teritoriji cele Srbije 536 anketara, dok će za Nišavski, Pirotski i Toplički okrug taj broj biti 50. Javni poziv za prijavu kandidata biće raspisan 15. avgusta u sredstvima javnog informisanja i na sajtu RZS. Prijavljivanje kandidata obavljaće se isključivo putem veb aplikacije i trajaće do 21.avgusta, saznajemo od Vukice Stojanović, načelnika Odeljenja RZS u Nišu.

“Kandiadti koji se prijavljuju za anketare moraju da budu državljani republike Srbije, da su punoletni i da imaju stečeno najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju kao i da protiv njih nije podignuta optužnica ili pokrenuta istraga”, kaže Vukica Stojanović. “Prednost pri izboru imaće kandidati sa srečenim obrazovanjem u poljoprivrednoj struci i poznavanjem rada na računaru. Pored toga prednost će se dati i kandidatima sa sopstvenim vozilom za rad budući da je u pitanju terenski rad. Anketari će biti lako prepoznatljivi jer pored toga što će morati da se predstave kada vlasnicima poljoprivrednog gazdinstva imaće i indentifikacione kartice sa pečatom RZS-a”.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava koji će biti anketirani blagovremeno će o tome biti obavešteni pismenim putem. Svako gazdinstvo dobiće pismo obaveštenja da je u slučajnom uzorku i ilustraciju , infografik sa aktualnim podacima koji se odnose na poljoprivredu regiona i opštine kojoj gazdinstvo pripada.

“Anketom će biti prikupljani podaci koji se odnose na identifikaciju gazdinstva, njegovu lokaciju, rapoloživom zemljištu, korišćenom poljoprivrednom zemljištu po kategotiji i ostvarenoj biljnoj proizvodnji, broju stoke, po vrstama i kategoriji, broju pčelinjih društava i ostavrenoj stočarskoj proizvodnji”, objašnjava naša sagovornica. “Tu su još i podaci o poljoprivrednoj mehanizaciji , upotrebi i prodaji poljoprivrednih proizvoda, ali i ostala pitanja u vezi sa gazdinstvom poput pitanja da li je gazdinstvo registrovano u Registru gazdinastava Ministarstva poljoprivrede, ali i da li se bavi organskom proizvodnjom”.

Tačnost odgovora dobijnih u anketi doprineće sticanju sazananja u vezi sa realnim stanjem u poljoprivredi u Republici Srbiji. To je od posebnog značaja za sve buduće korisnike agrarnih podataka, a posebno za davoce podataka, koji će moći bolje da planiraju poljoprivrednu proizvodnju, da se prijavljuju kod nacionanih i evropksih fondova za podršku u poljoprivredi i dobiju saznanja o tome u koju bi poljoprivrednu granu trebalo investirati.

Ušeće u anketi je obavezno i u skladu sa Zakonom o zvaničnoj statistici.

Anketa je od posebnog značaja jer je popis poljoprivrede u Srbiji sproveden 2012.godine, posle više od 50 godina. U skladu sa standardima Evropske unije , popis poljoprivrede se sprovodi svake desete godine, naredni je planiran za 2021.godine, a između dva popisa, u trogodišnjoj periodici, sprovodi se anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.

“Prikupljanje informacija omogući će, pre svega, izradu preseka stanja u oblasti poljoprivrede na teritoriji Republike Srbije, što će biti od koristi kreatorima agrarne politike, lokalnoj upravi i poljoprivrednim proizvođačima radi boljeg planiranja poljoprivredne proizvodnje”, ističe Vukica Stojanović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com