Društvo

Od 1. jula 2018. upis imovine kod notara

Građani koji kupuju kuću ili stan od 1. jula više neće obilaziti šaltere šest institucija, već će čitav posao moći da završe na jednom mestu – kod javnog beležnika.

Građani će prilikom kupovine nekretnine biti oslobođeni i obaveze podnošenja poreske prijave, koju će umesto njih takođe podnositi javni beležnici, odnosno notari.

Znatno brža i jeftinija procedura upisa imovine za građane rezultat je reforme katastra, odnosno donošenja novog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je u maju usvojen u Narodnoj skupštini.

Postupak upisa imovine ubuduće će biti znatno jednostavniji, jer će javni beležnik umesto kupca nekretnine vršiti uvid u katastar nepokretnosti, a potom overavati ugovor o kupoprodaji. Zatim se taj ugovor digitalizuje, overava elektronskim potpisom i šalje katastru elektronskim putem. 

Zajedno s ugovorom, javni beležnik šalje katastru i poreske prijave koje je kupac, odnosno prodavac, popunio. Katastar primljeni ugovor i poresku prijavu prosleđuje po službenoj dužnosti Poreskoj upravi i lokalnoj poreskoj administraciji, a rešenje o upisu dostavlja kupcu i javnom beležniku elektronskom ili regularnom poštom.

Reformom se ukida raniji postupak koji je od građana koji kupuju ili prodaju stan zahtevao da odlaze na šest mesta: tri puta na šaltere katastra, i po jednom kod notara, republičke Poreske uprave i lokalne poreske administracije, uz nekoliko odlazaka u banku radi uplate taksi.

Do kraja 2019, građani će dokumentaciju moći da podnose i u elektronskoj i u papirnoj formi, da bi od 1. januara 2020. katastar u potpunosti prešao na elektronski sistem funkcionisanja.

Uvođenje e-šaltera za upis imovine predstavlja početak potpune digitalizacije katastra: od 1. novembra će, pored javnih beležnika, i javni izvršitelji imati obavezu da katastru dostavljaju presude koje postanu izvršne, a istu obavezu od 1. januara 2020. imaće i sudovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com