Merošina

Oblačinsko jezero glavni turistički adut opštine Merošina

Vreme epidemije sigurno nije vreme turizma, ali ide na ruku investitorima i onima koji turističke kapacitete uređuju pripremajući ih za period kada korona virus popusti. Preduzeće SP Resort koje je na pet godina zakupilo objekat na Oblačinskom jezeru, ubrzano privodi kraju adaptaciju i uređenje čitavog kompleksa.

Saniran je krov, urađeno grejanje, kanalizacija, struja, pa kompleks Oblačinskog jezera ovih dana poprima oblik poželjnog turističkog resursa.

Iako veliki turistički potencijal merošinske opštine, u jezero i njegovo priobalje, skoro deset godina, nije bilo većih radova i ulaganja.

Adaptacija centralnog objekta na jezeru je u završnoj fazi, a uveliko se radi uređenje četiri bungalova koji će biti značajni smeštajni kapacitet u našoj opštini. Reč je o objektima sa po četiri mini apartmana, što je optimalni minimum za smeštaj gostiju. Privode se nameni svi sportski resursi u kompleksu jezera, uređuje se i čisti samo jezero, tako da možemo da kažemo da se plan ostvaruje“, kaže Sanja Stajić predsednica privremenog organa opštine Merošina.

Jedan od ključnih problema razvoja ovog kraja su snabdevanje pijaćom vodom, kao i kvalitet vode jezera i očuvanje ribljeg fonda.

Foto MV arhiva

Dugoročni plan je dovođenje sveže vode na jezeru, a taj projekat zajednički realizuju opština Merošina, SP Resort i resorno ministarstvo. To je investicija koja će Merošini značiti mnogo. Pre svega u domenu privlačenja novih investitora, što je uslov za brzi razvoj ne samo turizma, već privrede uopšte. Rezultati toga će se sigurno odraziti na bolji životni standard građana koji ovde žive“, objašnjava Stajić.

Posle izgradnje glavnog asfaltnog puta do naselja Kovanluk, opštinsko rukovodstvo već radi na realizaciji plana za uređenje putne infrastrukture koja će na kvalitetan način povezati sva merošinska sela. To je jedan od glavnih faktora projekta razvoja seoskog, izletničko-rekreativnog i tranzitnog turizma.

Dobra putna mreža i kvalitetni putevi koje planiramo povezaće jezero sa planinom kao i sva sela na teritoriji naše opštine. Aktiviranje jezera kao turističke destinacije značilo bi i žiteljima sa seoskog područja, jer bi prodajom svojih poljoprivrednih proizvoda turistima mogli i da zarade“, dodaje Stajić.

Formiranje Turističke organizacije Merošina je jedna od ideja koja je obuhvaćena planom razvoja ovog kraja, što će značiti boljoj promociji potencijala opštine, od prirodnih do kulturno-istorijskih.

Prirodno Oblačinsko jezero nalazi se na dvadesetak kilometara od Niša u podnožju planine Mali Jastrebac. Izletište je pre skoro trideset godina svakodnevno posećivalo i po nekoliko hiljada ljudi. Kompleks je imao veliki bazen pregrađen branom i nekoliko sportskih terena, a oko jezera nalazilo se veliko vikend naselje.

Iako skromnog kapaciteta, hotel i nekoliko bungalova, izgrađenih 60-ih godina prošlog veka, koristili su manji sportski klubovi koji su ovde dolazili na pripreme. Sve je funkcionisalo do sredine 80-ih, od kada je broj posetilaca počeo da opada. Hotel je ušao u fazu propadanja, a jezero se pretvorilo u malo veću baru.

Poslednje veće investiranje u Oblačinsko jezero bilo je 2009. godine, kada su uređeni prilazni putevi i napravljeno nekoliko sportskih terena za tenis, košarku i fudbal i dva bazena. U isto vreme obezbeđena je čista voda iz susednog veštačkog Krajkovačkog jezera, čime je na Oblačini revitalizovan biljni i životinjski svet.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com