DruštvoZdravlje

NURDOR OBELEŽIO SVETSKI DAN DECE OBOLELE OD RAKA: Zeleni baloni podrške

Puštanjem zelenih balona sa porukom „I ja se borim“ u znak sećanja na sve mališane koji su izgubili bitku sa opakom bolešću, obeležen je na platou ispred TC „Kalča“ Svetski dan dece obolele od raka. Baloni koji su se vinuli u nebo istovremeno su bili i znak podrške roditeljima dece obolele od raka, ali i najava nove kampanje tokom koje će NURDOR, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka, prikupljati sredstava za izgradnju još jedne roditeljske kuće u Beogradu. Svi koji su kupili balon podrške ili neki od suvenira koje rade volonteri i članovi NURDOR-a daće svoj doprinos da nova roditeljska kuća u Beogradu u što kraćem roku bude sagrađena.

Program je na platou kod spomenika Kalči i Stevanu Sremcu trajao duže od sat vremena. Najmlađi sugrađani su za to vreme slikali na trotoaru. Mogli su da uživaju i u muzici, ali i plesu koji je za njih izveden a u znak podrške svojim vršnjacima koji se bore sa nekom od malignih bolesti. Podršku je ovim mališanima došla da pruži i profesor dr Gordana Kostić, načelnik Odeljenja hamatoonkologije Dečije klinike u Nišu.

„Danas se u celom svetu pa i u Srbiji obeležava Dan dece koja boluju od malignih bolesti i to je jedno lepo sećanje i podsećanje na to da je toj deci potrebna veća pažnja i da imamo veću empatiju prema njima. Ona prolaze jedan težak put lečenja, ali imaju u šanse da se sto posto izlače. Trenutno na odeljenju dečije onkologije imamo petnaestak pacijenata, ali se taj broj stalno menja. U toku godine na klinici bude 25 do 30 dece, a u celoj Srbiji oko 300 do 400 novoobolele dece“, kaže profesor dr Gordana Kostić.

Ona dodaje da se broj novoobolele dece u odnosu na neke ranije godine, pre deset do dvadeset godina, sigurno se povećava, ali je ohrabrujuće i to je da se i trend izlečenja iz godine u godinu popravlja.

Nišlije su i ovog puta pokazale da žele da podrže ovakve akcije, posebno kada se radi o NURDOR-u, pa se veliki broj njih sa decom okupio na platou ispred TC „Kalča“.

„Ovo je peti put po redu da na ovaj način i na ovom mestu obeležavamo 15.februar“, kazala je Maraja Tomić iz NURDOR-a. „Akcija se u isto vreme održava u preko 30 gradova u Srbiji. Prošla godine je bila jako značajna za nas jer je u Nišu otvoreno Hematoonkološko odeljenje. Deca se sada leče u mnogo boljim uslovima, zaštićenija su imunološki, leče se po svim evropskim standardima i to je jedinstvena klinika u regionu koja zadovoljava sve svetske standarde“.

Marija je dodala da je ovom akcijom najavljena i nova kampanja, sakupljanje sredstava za novu roditeljsku kuću u Beogradu.

„U Srbiji imamo pet roditeljskih kuća, po jednu u Nišu i Novom Sadu i tri u Beogradu. Međutim već duže vreme u Beogradu nema dovoljno kapaciteta jer možemo u ovim kućama da smestimo samo 13 porodica , a na njih su upućene porodice iz cele Srbije“, naglašava Marija Tomić.


Sandra Jovančić ispred NURDOR-a kaže da su roditeljske kuće od posebnog značaja i za roditelje i za mališane koji se suoačavaju sa najtežim bolestima.

„Svrha roditeljske kuće je da pomognemo i roditeljima i deci“, kaže Sandra Jovančić. „Mnoga deca se leče vam mesta boravka, a to je za roditelje veliki izdatak jer lečenje, recimo kod leukemije traje 105 nedelja. Oni su za to vreme u Beogradu ili Nišu i moraju da obezbede sebi smeštaj, a to je dodatni materijalni izdatak za njih. Sa druge strane zahvaljujući roditeljskim kućama deca manje borave na klinikama. Svaki put kada zdravstveno stanje to dozvoljava deca prelaze u roditeljsku kuću gde može da borave i njihovi roditelji. Na taj način dete oseća sigurnot i toplinu doma koja mu na klinici nedostaje“, ističe Jovančić.

Ona dodaje da NURDOR ne vodi statistiku o tome koliko dece je obilelo od malignih bolesti, ali iz iskustva se da videti da taj broj nikako nije zanemarljiv.

„Poslednjih godina svakog dana neko dete oboli od raka, a nažalost jedno dete nas napusti nedeljno. Tačne podatke o tome koliko dece godišnje obili od malignih bolesti nemamo pa je to jedan od razloga zbog čega bi morao da se otvori kancer registar“, kaže Jovančić.

Prema njenim rečima poslednjih godina je sve više ljudi koji žele da pomognu NURDOR-u, kako pojedinaca tako i kompanija koje doniraju sredstva tokom kampanja koje se vode za određene potrebe.

„Dokaz za to je Hematoonkološko odeljenje u Nišu koje je napravljeno od donacija, a ovog puta se zahvaljujemo svima koji su se odazvali svakoj našoj akciji“, kaže Sandra Jovančić.

Kao i prethodne, ovogodišnja manifestacija bila je humanitarnog karaktera, te svi koji su kupili balon podrške ili neke od suvenira na štandu NURDOR-a, donirali novac za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. U tom cilju, organizovana je i akcija „Humanitarna kafa“ tokom prepodnevnih časova, tokom koje su ugostitelji kafića „The Code“ i „Kafe Priča“ sav iznos od popijenih kafa donirali NURDOR-u za unapredjivanje kvaliteta lečenja i života dece obolele od malignih oboljenja.

„Nažalost, sve više je dece koja obolevaju i ne postoji dovoljno prostora da se ona i njihovi roditelje smeste, zbog čega se nadamo da ćemo uspeti da prikupimo sredstva i ove godine izgradimo novu Roditeljsku kuću“, rekla je Milica Pavić, volonterka NURDOR-a, poručujući da je od prikupljenih sredstava prošle godine izgrađen Dečiji hemato-onkološki centar u Nišu. – Ovime želimo da pošaljemo poruku da nečije malo, nekome mnogo znači i da je potrebno podići svest o tome da je zdravlje uvek na prvom mestu.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close