Društvo

(VIDEO) Dajte krv kao podrška deci oboleloj od raka

NURDOR obeležava 15. februar - Međunarodni dan dece obolele od raka

Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR i ove godine će tradicionalno obeležiti Svetski dan dece obolele od raka 15. februar u više od 30 gradova u Srbiji.

U Srbiji svakog dana jedno dete oboli od raka. Skoro svake nedelje jedno dete nažalost premine. Iako smo u godinama iza nas mnogo stvari unapredili, još je dug put da u našoj zemlji stvorimo najbolje moguće uslove za lečenje dece.

Pored samih uslova na bolničkim odeljenjima, od neizmerne važnosti za celu porodicu deteta koje se leči jeste da lečenje bude humano. Ovo pre svega znači da se posebna pažnja mora posvetiti pravima dece u bolnici, negovanju detinjstva i dostojanstva i pristupa u kom lečenje nije samo lečenje bolesti, već lečenje čoveka sa svim psihološkim i emocionalnim karakteristikama koje njegova ličnost poseduje.

NURDOR će u toku 2024. godine kroz svoje aktivnosti posebnu pažnju posvetiti promociji i unapređenju prava dece u bolnici, onako kako su definsiana u Povelji o pravima dece u bolnici Evropskog udruženja za brigu o deci u bolnicama. Kroz kampanju „I ja se borim“, kojom obeležavamo 15. februar, želimo da pozovemo javnost i građane na podršku u ovim aktivnostima. Pitanje brige o pravima dece u bolnici ne tiče se samo njihovih porodica, već cele društvene zajednice, jer društvo koje o tome ne brine nije dobro ni za koga.

Ovo je zajednička borba svih nas i potrebna nam je podrška i zato se nadamo da se vidimo u četvrtak, 15. februara, od 12 do 14 časova na platou kod Kalče u Nišu. Osim u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tog dana, akcije podrške NURDOR će organizovati i na trgovima i glavnim šetalištima širom Srbije.

I ove godine, u partnerstvu sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, organizujemo dobrovoljno davanje krvi 15. februara u Nišu u prostoru Crvenog krsta od 11 do 15 sati.

Davanje krvi spašava živote dece, svakog dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NURDOR (@nurdor_srbija)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com