Društvo

Niško udruženje novi, pridruženi član Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih

LIGA 33, udruženje iz Niša, dobilo je status pridruženog člana Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih, a ovo članstvo će svakako doprineti svim članovima udruženja da se upoznaju sa svim novinama i evropskim standardima u obrazovanju i edukacijama.

Evropsko udruženje za obrazovanje odraslih (EAEA) je glasnik neformalnog obrazovanja odraslih u Evropi. EAEA je evropska nevladina organizacija sa 120 organizacija članica u 43 zemlje i predstavlja više od 60 miliona učenika širom Evrope.

Njena svrha je da poveže i predstavi evropske organizacije direktno uključene u učenje odraslih. Prvobitno je poznata kao Evropski biro za obrazovanje odraslih, a osnovana je 1953. godine od strane predstavnika brojnih evropskih zemalja.

Nije lak put doći do te organizacije, ali je zadovoljstvo veliko. Predsednik udruženja Liga 33 Miša Pavlović nam je objasnio da se o članstvu odlučuje jedanput godišnje.

“Morali smo da imamo mnogo preporuka, kako bi došli do njih. Samo su još tri Udruženja iz Srbije u toj organizaciji, ali smo mi jedini sa juga. Značaj pristupanja naše organizacije je veliki, jer ćemo na taj način i mi moći da pristupamo evropskim fondovima.”, istakao je Pavlović.

Osim što će koristiti evropske fondove za poboljšanje biznisa u tekstilnoj industriji, kadrovi će se i edukovati, a upravo je to i cilj Lige 33. Oni već imaju saradnju sa niškim školama i fakultetima, pa su tako profesori Umetničke škole, odseka za dizajn, vrlo često sa njima u drugim zemljama evrope gde stiču i proširuju svoja znanja.

Miša Pavlović, predsednik udruženja Liga 33

“U planu je da obiđemo jednu organizaciju u Kataniji koja se bavi proizvodnjom tkanina od reciklirane pomorandže. Vodićemo đake i profesore da vide kako se radi tamo. Recimo u Austriji postoji udruženje koje pravi tkanine od drveta i njih ćemo obići. Želimo da članovi udruženja vide sve inovacije i da donesu novine u naš grad i našu zemlju, a naravno krajnji cilj je da se tekstilna grana, koja je u krizi ne ugasi”, rekao je.

On je istakao da je prošle godine tekstilni smer u Nišu odabralo samo 16 đaka. Da bi njima ovo zanimanje bilo interesantno morale bi plate da budu veće, a do plate možemo doći samo ako imamo brend.

“Mi sada imamo samo usluge, a kroz usluge ne može da se ostvari dobar profit. Da bi imali svoj brend oni moraju da imaju dobru opremu i druge alate za pravljenje boljih modela. Neophodno je i da se udruže. Mnoge specijalne mašine su vema skupe, tako da nema potrebe da ih kupuju svi, mogu da se udruže i kupe jednu zajedno.”, kazao je Pavlović.

Za evropskim zemljama zaostajemo mnogo, pre svega u obrazovanju. Treba edukovati najpre profesore. Stanje može da se poboljša i ukoliko ne dovodimo fabrike kojima damo veliki novac, a pružamo samo usluge.

“Mi to nikada nismo radili, bili smo proizvođači i imali svoje brendove, sada se svodimo na usluge”, zaključio je Pavlović.

Pavlović je podsetio da su prvi projekti udruženja bili sa organizacijom HELP. Kroz tri projekta bile su obuhvaćene socijalno ugrožene grupe, jedna su bile samohrane majke, druga romska populacija i treća su bili zatvorenici. Kroz te projekte su po prvi put pokrenute određene stvari, pa su tako recimo zatvorenici krenuli proces proizvodnje za sve zatvore u Srbiji. Ponuđeno je da se i posle izlaska iz zatvora njima da posao. Kada su samohrane majke u pitanju, njih tri su krenule da rade same, dobile su bespovratna sredstva za opremu. Udruženje je povezano i sa pozorišnim kostimografom, pa su zajedno radili kostime za Senke nad balkanom.

“Spremni smo za buduće izazove i sa novim partnerima idemo zajedno u rešavanje problema lokalne zajednice.”, zaključio je Pavlović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com