Društvo

Niški glumac Stefan M. Mladenović propagira toleranciju širom sveta!

Kratkometražni film “Quiero decirte” u režiji mladog niškog glumca Stefana M. Mladenovića, uzeće učešće na ovogodišnjem festivalu filma u Španiji, čime će upotpuniti svoju kolekciju međunarodnih projekcija.

 

Film je sniman u novembru i decembru prošle godine, a svojom tematikom podstiče na toleranciju i pozitivniji stav ka pripadnicima LGBT populacije.

Ovo ostvarenje niškog glumca do sada je prikazano na
nekoliko filmskih festivala širom Evrope i sveta, među kojima su i
festivali u EgiptuRumunijiHrvatskojVelikoj Britaniji

Prikazan je i na lokalnim manifestacijama, u zvaničnoj selekciji ovogodišnjeg Nišvila, kao i u pratećem programu 52. Filmskih susreta u Nišu.

“Na ovom filmu radio sam bez ikakve finansijske podrške. Film je zapravo autorski projekat nastao na osnovu dveju novela “Kauč i uniforma-epizoda Nesanica” spisateljice Yolanda Pinto Cebrian i “Alehandro” spisateljice Caroline Rebolledo Ospino. Pomenute sam kontaktirao i dobio autorska prava potpuno besplatno, a sve to sam potom adaptirao u scenario za film koji nosi naziv “Želim da ti kažem”, kaže ovaj ambiciozni Nišlija.

Priča je, kaže, univerzalna i govori o momku koji boluje od nesanice 3 godine, a uzrok tome je njegovo autovanje (deklarisanje) kojim pokušava da “izađe iz ormara”.

Deo filma koji je snimljen u tunelu simbolično govori o pronalaženju svetlosti koje je glavni akter sanjao po izlasku iz krize nakon višegodišnjih tegoba i nesanica, dakle uverava da iz svih životnih problema uvek postoji izlaz, što daje ovom filmu upravo pomenutu univerzalnost.

Ovogodišnja premijera u Beogradu (29.04.) pokupila je uglavnom pozitivne kritike. Stefanov prijatelj, inače pripadnik LGBT populacije, samo je jedan od oduševljenih posmatrača koji mu je prišao i zahvalio mu se na doprinosu kroz afirmaciju onih koji razmišljaju i deluju na sebi svojstven način i koje savremeno društvo uglavnom osuđuje.

“Drago mi je da čak i heteroseksualci pozitivno komentarišu moj film, o kojem uglavnom kažu da ne propagira ništa loše već govori o ljubavi i razumevanju.”, dodaje Mladenović.

Bosanski portal o pravima LGBT osoba objavio je recenziju Stefanovog filma koju možete pročitati ovde. 

Stefan je u ovom filmu producent, režiser i glumac, pa čak i scenarista, dok je direktor fotografije Miroslav Mitić. Za šminku je bila zadužena Dunja Ćirić.

Ono što sledi je projekcija ovog filma na teritoriji Azije i Španije, a naš glumac će uskoro krenuti put Madrida.

Stefan M. Mladenović je glumu diplomirao u Kosovskoj Mitrovici 2014. godine a masterirao je 2015. godine.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com