DruštvoKultura

Nišlija snimio na ŠPANSKOM FILM O SEKSULANOM ZLOSTAVLJANJU – film može da pomogne onima koji su preživeli traumu

’’Lui Lack, tú no tienes la culpa’’ - ’’Luj Lek, nije tvoja krivica’

’’Lui Lack, tú no tienes la culpa’’ u prevodu ’’Luj Lek, nije tvoja krivica’’ je kratkometražni igrani film na španskom jeziku koji govori o traumama osoba koje su preživele silovanje. Kako je poslednjih meseci ovo jedna od gorućih tema u srpskoj javnosti, ovakva ostvarenja još jednom dobijaju na velikom značaju.

Ovaj film realizovan je uz podršku Sekretarijata za kulturu i informisanje grada Niša, Gradske opštine Medijana, Španske ambasade u Beogradu i Vlade Španije u produkciji ARTISTA DE LA FE i MMD Studio, a biće dostupan za gledanje na Svetski dan zdravlja 7. aprila u podne na YouTube platformi.

Niški mladi glumac Stefan M. Mladenović je pored scenarija, produkcije i režije, bio zadužen i da neverovatnom transformacijom tumači svih sedam likova u filmu.

Koliko je bio uspešan u tome videćemo u sredu, a on za Niške Vesti kaže da je ovo sve za njega bio veliki izazov.

’’Trauma stečena zbog seksualnog zlostavljanja uzrok je nastanka poremećaja višestruke ličnosti. Odigrati ovaj poremećaj je pravi izazov za mladog glumca. Lui Lack je psihoterapeut koji se suočava sa poremećajem višestruke ličnosti, a svestan svog problema, on duži vremenski period gleda snimke svojih klijenata sa VHS kaseta gde govore o svojim iskustvima sa zlostavljačem’’, rekao je Stefan M. Mladenović za Niške Vesti.

Pored izuzetne važnosti ove teme koju film obrađuje, on daje i odgovor na često neprimereno pitanje:

’’Šta je čekao/la do sad?’’.

Pored svoje edukativne dimenzije Lui Lack stvara jaku umetničku vezu između grada Niša i Španije.

Foto: Iza scene tokom snimanja filma

’’Obzirom da se u Srbiji trenutno odmotava klupko zvano seksualno zlostavljanje,  želim da ovaj film bude ispomoć odmotavanju tog istog klupka i na Svetski dan zdravlja sa gledaocima podelim film  kao recept za zdraviji život svih onih koji su preživeli, preživljavaju ili su svedoci bilo kog vida nasilja, a naročito seksualnog’’, kaže ovaj mladi talentovani niški glumac.

Na nagradnom konkursu 2020. godine ‘‘Od inspiracije do dela‘‘ u organizaciji Srbija stvara, studija Playrix i Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ‘‘Lui Lack, tú no tienes la culpa’’ je jedan od pobednika konkursa. Svetsku premijeru film je imao oktobra prošle godine u Kombank dvorani u Beogradu uz pomoć Filmskog centra Srbije.

Foto: Stefan M. Mladenović, privatna arhiva

Realizaciju ovog filma pomogli su festival Pozitivni i Continuum Dance Theatre. Eksperimentalni bend MORA uradio je originalnu muziku. Scenografiju i šminku radila je Dunja Ćirić. Frizuru je radila Lidija Rajković. Kostim su radili Stefan M. Mladenović i Marina Stevanović. Direktor fotografije je Miroslav Mitić koji je bio zadužen i za montažu. Poster je fotografisao Ivan Mančić, a tipografiju radila Jelena Živković. Tim ljudi je većinski iz Niša, a ostala saradnja ostvarena je i sa lektorima Franco Planel iz Argentine i Rocío Cortizo iz Španije koja u filmu daje glas šefici policijske stanice.

Ovaj film ima i svoj zvanični trojezični sajt koji je uradio Mladen Milivojević. Sajt sadrži puno zanimljivih informacija vezanih za film www.luilackfilm.com.

PREMIJERA FILMA zakazana je za sredu 7. april u 12 sati – Film ’’Lui Lack, tú no tienes la culpa’’

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com