Kultura

Svetske premijere! Filmovi Nišlije na Međunarodnom festivalu queer filma – Merlinka (FOTO+VIDEO)

Premijere filmova reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića

Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma – Merlinka, koji se održava od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda, biće prikazano i pet ostvarenja autora iz Srbije, među njima čak dva filma Nišlije reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića, u pitanju su premijere filmova ’’Boswellia sacra’’ i ’’Maricón POP’’.

Film ’’Boswellia Sacra’’ (’’Drvo tamjana’’) je inspirisan istinitim događajima koji govore o prirodi i povlače paralelu između životne sredine i zaštite ljudskih prava; o zakonu prirode koji čovek neprestano krši; o Vukašinu Drakuliću, tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje ovu vezu. Drugi film ’’Maricón POP’’ („Peder POP“) bavi se istoimenom pevačkom igrom koja će otkriti prevaru u vezi.

Iako ovaj Nišlija već ima zapaženu karijeru u inostranstvu a njegovi filmovi jesu dobili odlične kritike, on se raduje novim premijerama i nastupu u glavnom gradu.

“Film ‘’Boswellia sacra’’ smatram jedinstvenim i neponovljivim iskustvom na velikom platnu, zato što po prvi put publika može da vidi jednu istinu koja se desila pre jedne decenije na teritoriji Republike Srbije. Možda zvuči pretenciozno, ali film sa ovakvom pričom još uvek nismo videli u srpskoj kinematografiji. Znam da će ga određena publika razumeti, ali isto tako biće i onih koji neće videti pozadinu priče već samo ono što su navikli da mrze. Film ’’Maricón POP’’ je moj prvi rediteljski projekat u Španiji, koji sam realizovao u koprodukciji sa Filmskim Institutom u Madridu. Glavne uloge tumače španski glumci Bernardo Acuyo, Jorge de Guillae i Jorge Páez”, kaže za Niške Vesti ovaj talentovani Nišlija.

Film ’’Boswellia sacra’’ je podržan od strane „Lokalni poziv za EU: Vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija – #ЕУзаТебе, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom „Jelena Šantić“ iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Produkciju filma potpisuju Društvo umetnika „Svetionik“ iz Niša i ARTISTA DE LA FE, a uz pomoć tehničke podrške CDC studio. Scenario i režiju potpisuje Stefan M. Mladenović, a koscenaristkinja je Dragana Jovanović. Direktor fotografije je Miroslav Mitić, a asistent direktora fotografije je Đorđe Mihajlović. U filmu glume: Dragana Jovanović, Dejan Gocić, Duda Buržujka, Uroš Milojević i Stefan M. Mladenović.

“Kroz ceo proces stvaranja filma saradnici su smatrali da će ovaj film biti zabranjen zbog delova filma koji govore o dešavanjima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Moja očekivanja od bilo kakvih rezultata ne postoje jer smatram da očekivanja varaju, ali ne i ovaj film…”, kaže sigurno Stefan M. Mladenović.

On predlaže da publika pre gledanja filma pročita knjigu u elektronskoj verziji putem sledećeg linka:
https://issuu.com/artistadelafe/docs/stefan_m._mladenovic_-_boswellia_sacra

Premijere filmova reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića; Foto: Stefan M. Mladenović, privatna arhiva

Kako su ovi filmovi nedavno završeni, ova selekcija je ujedno i njihova svetska premijera.

“Posle četvorogodišnjeg rada na filmu, ja sa nestrpljenjem čekam da čujem kritiku publike. Dok ne pogledate film, uživajte u zvaničnom spotu za originalnu pesmu ‘’Bog od blata’’ koju izvode Duda Buružujka i Nemanja Erić kao i zvaničnom trejleru za film ‘’Boswellia sacra’’”, poručuje Stefan.

Ovaj talentovani Nišlija prvi je u istoriji fakulteta u Madridu koji je nedavno masterirao filmsku režiju. Danas master diplomirani filmski reditelj već ima puno posla pred sobom.

“Trenutno radim na postprodukciji mog šestog kratkometražnog igranog filma ‘’MascotaCupid’’ koji je snimljen u Madridu. Projekat je realizovan u produkciji ARTISTA DE LA FE i koprodukciji Instituto del Cine Madrid. Pored režije i scenarija, u ovom filmu igram i jednu od glavnih uloga pored španske glumice Carmen Mayordomo. Jedva čekam da publici predstavim i ovo ostvarenje”, kaže Stefan.

Iako diplomu donosi iz Madrida, najviše kaže voli da radi sa našim umetnicima. Veoma su mu bitni kreativni ljudi sa kojima sarađuje na dnvnom nivou, jedna od njih je i niška dizajnerka Jelena Dimitrijević.

Premijere filmova reditelja i glumca Stefana M. Mladenovića; Foto: Stefan M. Mladenović, privatna arhiva

“Mogu reći da sam imao ogromnu sreću da su u realizaciji filma ‘’Boswellia sacra’’ bili uključeni isključivo niški autori. Biti okružen kreativnim ljudima čiji rad voliš i čiji rad te inspiriše za mene je premija. Jelena Dimitirijević je jedna od autorki koja je prihvatila da saradjuje i izradi jedan unikatni kostim, a to je sako od cveća. Beskrajno sam joj zahvalan. Zatim je tu Dunja Ćirić koja je nacrtala storyboard filma. Naš niški dvojac Stereo Banana nam je dao na korišćenje njihovu autorsku pesmu ‘’Black dildo’’, a tu su i Duda Buržujka i Nemanja Erić koji su uradili originalnu pesmu ‘’Bog od blata’’. Lista autora je duga, ali svako od njih treba da zna da mi je čast što smo sarađivali”, završio je uz osmeh reditelj i glumac Stefan M. Mladenović za Niške Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com