Društvo

Da li znate ko je niški glumac koji je izgovorio “Kude si be Mišo?” u filmu Sabirni centar (VIDEO)

Malo ko zna da je proslavljeni niški glumac Tanasije Uzunović u filmu "Sabirni centar" igrao Dudu Piroćanca.

U filmu je on odigrao legendarnu rolu sa čuvenom replikom : “Kude si be Mišo?! Ete mi dođomo iz Gornju Dobravu. Otidomo da si kupimo ovi kamenčiki!” Ovo je samo jedna od replika koje su postale kultne iz filma koji je srpsku kinemetografiju reprezentovao u najboljem svetlu uz glumačka imena koja se pamte.

Glumac Tanasije Uzunović, rođeni Nišlija, preminuo je u 81. godini života na Klinici za urgentnu medicinu VMA.

Uzunović je bio jedini muški potomak nekada bogate i ugledne niške porodice. Rođeni brat njegovog dede bio je čuveni srpski političar Nikola T. Uzunović Nikola Uzunović bio je u dva navrata predsednik Vlade Кraljevine Jugoslavije (od 8. aprila 1926. do 17. aprila 1927. i od 27. januara 1934. do 22. decembra 1934. godine).
Bio je predsednik opštine Niš, sudija, predsednik prvostepenog suda i načelnik okruga. Bio je i odbornik niške opštine i poslanik u republičkoj skupštini. Između 1924. i 1936. godine njemu je sedam puta poveravan mandat za sastav Vlade Jugoslavije. Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine.
Pozorišnu akademiju završio je u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama, a najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije „Moj rođak sa sela“. Dobitnik je Sterijine nagrade i Oktobarske nagrade grada Beograda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Proslavljeni? Da ne gresimo dusu i ne lupamo gluposti.Da nije uloga Dragcetovog oca u Moj rodjak sa sela,niko ne bi ni znao za ovog glumca.

  2. Au, pa nije ‘samo’ u Moj rođak sa sela. Tu su mnoge pozorišne uloge, TV serije, filmovi. Pročitati glumlevu kinematografiju. Impresivna je! Baš kao i sve njegove kreacije.

    1. @Anonymous : Na žalost ljudi ne čitaju , ne znam iz kog razloga da li da ne “gube” vreme ili postoji mnogo prostiji razlog… ali više vole da gledaju ! Brže “pročitaju” !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com