Društvo

Parada ponosa u Nišu predstavljena na antifašističkoj šetnji

Kejom pored Nišave, od spomenika Nadeždi Petrović do spomenika Šabanu Bajramoviću, prošetalo je sinoć dvadesetak LGBT aktivista i članova Odbora za ljudska prava Niš, u okviru akcije „Ne odričem se antifašizma“ i promovisanja Parade ponosa koja će biti održana u Beogradu 15. septembra. Šetnja je protekla bez incidenata, uz jako policijskol obezbeđenje.

Jovanka Todorović iz Organizacionog odbora Parade ponosa kazala je da su članovi odbora učestvovali u antifašističkoj šetnji jer su sloboda izražavanja i okupljanja i antifašizam „jako bliske“ vrednosti.

„Došli smo da podržimo naše kolege iz Niša jer je antifašizam naša zajednička vrednost“, rekla je Todorović.

Ona je kazala da Organizacioni odbor Parade ponosa organizuje akcije u više gradova da bi izbegli „beogradizaciju“.

„Najviše događaja koji su u vezi sa LGBT zajednicom dešava se u Beogradu, a imamo ljude u svim gradovima“, istakla je Todorović.

Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava Niš rekao je da je večerašnja akcija pokazala da svako ima pravo da na javnom prostoru izrazi svoj stav.

On je rekao da je akcija „Ne odričem se antifašizma“ organizovana na nišavskom keju, jer je opšte poznato šta se na tom mestu pre par meseci dogodilo. Protivnici parade ponosa, pre tri dana su u Valjevu sprečili, da LGBT aktivisti prošetaju tim mestom, a Valjevci su spomenik Nadeždi Petrović i Vojvodi Mišiću pokrili maramama da ne bi „gledali sramotu“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com